Трайчо Трайков: От "Южен поток" ще спечелят лица от "Газпром" и неколцина в България

Трайчо Трайков

От реализирането на проекта жен поток” печеливши ще се окажат лица от "Газпром” и няколко души в България. Това заяви бившият министър на енергетиката и в момента член на гражданската квота на Реформаторския блок Трайчо Трайков в четвъртък пред бТВ. Според него вероятно това е имал предвид лидерът на партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов преди ден, когато е казал, че има задкулисие в ДПС, свързано с газопровода.

"Южен поток” е дори по-плашещ от АЕЦ "Белене", предупреди Трайков. По думите му скокът на цената е троен, а основен проблем е, че договорките се извършват между руснаци и руснаци, а не между България и Русия, както беше при проекта "Белене".


Като друг основен проблем Трайков посочи и нередности при срока за оферта за изпълнението. "Беше обявен твърде кратък срок за оферти за целия договор. Това значи, че има сигурно само една компания, която може да се справи с това”, заяви той. Подобна компания според него е "Газстроймонтаж”, а ако не е тя, то ще бъде наето от тях дружество, което да ги представлява фасадно. В поръчката има конкретни изисквания за опита на компанията за работа с типове тръби.

Бившият депутат от ДСБ и енергиен експерт Иван Иванов нарече проекта "символ на българското задкулисие": "Преговорите бяха проведени по един непредставителен начин, нямаше информация за българите. Липсват ясни параметри и селективно се избираха моменти, които да бъдат представени - това наведе на мисълта, че се крие огромна далавера".

Той смята, че поръчката за "Южен поток" е направена както за АЕЦ "Белене" – да бъде спечелена от определена фирма, която за атомната централа беше "Атомстройекспорт."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?