Трайчо Трайков: Привържениците на "Белене" или не разбират, или са финансово мотивирани

Крият докладите, а искат 20 млрд. лева, възмути се Мартин Димитров

Трайчо Трайков: Привържениците на "Белене" или не разбират, или са финансово мотивирани

Привържениците на АЕЦ "Белене" са два типа – или не разбират много или са финансово мотивирани", смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков. "Не обвинявам, но имам претенции към хора, които разбират и са в позиция да взимат решения", коментира той във вторник пред бТВ по повод възобновения спор да се възкреси ли спреният ядрен проект.

Противоречията се засилиха заради подозренията, че поръчаният от правителството доклад на БАН за рентабилността на проекта и нуждата от него е в истинския смисъл на думата поръчков, заради разликата между първоначалната и окончателната версия. Според заключенията в първия вариант АЕЦ "Белене" е неизгоден проект, става ясно от изтеклия текст в платформата Balkanleaks, публикувана от сайта "Биволъ" . След намеса на поръчителя на доклада – БЕХ, докладът е коригиран и оценката е по-благосклонна - при официалното представяне бе обявено, че проектът може да е рентабилен при определени условия. Учените, изготвили доклада, отрекоха да им е оказван натиск и настояха БЕХ да им разреши да публикуват всички резултати и обосновката им.

До момента обаче енергийното министерство, под чиято шапка е БЕХ, отказва да публикува дори окончателния доклад, нищо, че е платен с пари от данъкоплатците, които ще поемат и новата сметка за АЕЦ "Белене", ако бъде даден ход на проекта.

Трайков: Проектът е нежизнеспособен за частен инвеститор

Според Трайчо Трайков докладът на БАН посочва, че проектът е нежизнеспособен за частен инвеститор , но би могъл да се осъществи с държавна подкрепа. "В т. нар. междинен доклад допусканията са песимистични - има голяма вероятност тези допускания да не се случат, но при определени параметри проектът може да е жизнеспособен", поясни той пред бТВ. Но добави, че е важно какви входни данни са вкарани за развитието на икономиката и енергетиката – това засега не се знае, тъй като докладът е засекретен.

Еленко Божков: Категорично проектът е жизнеспособен

Бившият член на КЕВР от квотата на БСП Еленко Божков посочи, че констативните части на академичния доклад не са обезкуражаващи. Нещата не изглеждат толкова лоши, ще се плаща сравнително евтина електроенергия, смята той.

Според Божков трябва да се свалят черните очила и категорично проектът е жизнеспособен.

Мартин Димитров: Крият докладите, а искат 20 млрд. лева

"Важно е да се отбележи, че Министерството на икономиката и БЕХ са публикували само 9 страници от доклада на БАН. Всичко останало е старателно скрито. Истинските доклади, по слух, били над 1000 страници. Всъщност има три доклада - първоначален, междинен и окончателен. И трите са на БАН", каза бившият депутат от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров пред БНР.

Той припомни, че от изтеклия доклад се вижда, че проектът е финансово неизгоден. "Това е много голямо противоречие. За пореден път искаме прозрачност. Крият от нас докладите, а искат 20 млрд. лева (колкото ще струва АЕЦ "Белене" -бел.ред.)", коментира Мартин Димитров.

Няма вариант, при който проектът "Белене" да е изгоден

"Тези противоречия са много обезпокоителни. Как някой ще говори за жизнеспособен проект? Няма вариант, при който проектът "Белене" да е изгоден. Такава възможност не е открита. Ситуацията е скандална, говорим за задкулисие. При такива обстоятелства ние, гражданите, винаги плащаме многомилионна сметка", предупреди той.

По думите му първият проблем е, че за разлика от АЕЦ "Козлодуй", при "Белене" има сеизмологична опасност: "Има доклад на БАН с участието на руски учени от 1990-а година със заключение, че на това място централа не трябва да се строи".

"Второ, не съм видял заключение, че ще ни е нужна такава мощност. Може да няма търсене. Няма сериозен анализ, че ще има недостиг на електроенергия. Има изречение за недостиг на регионалния пазар, не в България", продължи Мартин Димитров и добави: "Не ми харесват проектите, от които България губи милиарди".

"Това, че са похарчени 3 млрд. лева не е основание да се похарчат още 20 милиарда", каза той и напомни, че една ядрена централа е голям проблем, тъй като разходите по евентуално затваряне за бъдещите поколения също ще бъдат милиарди, а не е решен и въпросът със съхраняването на ядрените отпадъци.

Още по темата
Още от Бизнес