Трайчо Трайков: Прокуратурата обслужва политически цели

снимка БГНЕС

“Виждали сме често как работи прокуратурата и какъв е нейният тайминг, който не изглежда много принципен, а по-скоро конюнктурен, за да обслужи някакви конкретни политически цели на конкретния момент“. Това коментира кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков в сряда пред Нова телевизия. Той говори за повдигнатите през последните две седмици серия от обвинения заради проекта АЕЦ “Белене“.

Засега за умишлена безстопанственост са обвинени двама бивши енергийни министри – Петър Димитров (БСП) и Делян Добрев (ГЕРБ). Това се случи в рамките на започналата кампания за президентските избори.

В отговор на въпрос дали се притеснява за себе си, Трайков отговори: "С нашата прокуратура не може човек никога да няма притеснения, аз казвам, че няма основания".

“Тя (прокуратурата-б.р.) не успява да доведе до справедливост тогава, когато всички виждат, че има (нужда от такава-б.р.) – да не изброявам случаите "Бисеров", откраднатите тефтерчета на Комисията за конфликт на интереси, костинбродските истории, събарянето на КТБ, това, което се случва около изборите... В една добре функционираща и подредена система, не по съветски модел, това не би се случило", каза Трайков.

Той бе попитан как да не бъдем държава на “каките и на батковците“. Трайков каза, че е необходима радикална реформа на съдебната система и държавното обвинение.

"Ако допреди 2-3 години никой, освен група юристи, не смятаха съдебната реформа за нещо различно от някаква политическа екзотика, днес стотици хиляди хора разбират, че това е необходимо", обясни той.

Според него по казуса с АЕЦ "Белене"  трябва да се разкрие истината, но това може да стане след извършване на цялостна проверка.

"Аз съм убеден, че няма защо да има претенции към мен, но нека за целия период, в който се осъществяваше този незапочнал проект, нека всичко да бъде осветено, да се види кой какви решения е взимал и кой какви щети е причинил", заяви Трайков.

На въпрос за назначенията в първия кабинет "Борисов", Трайков каза, че за министър го е поканил Симеон Дянков. "След това в предизборната кампания винаги виждах г-н Дянков като част от икономическия екип на ГЕРБ", посочи той.

“Ако други са посочвали на премиера кои да са му министри, дали Борисов всъщност е идвал на власт?“, попита Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?