Трайчо Трайков ще работи за националната сигурност - в битка с корупцията и бедността

Мразя поговорката "Кучетата си лаят, керванът си върви", заяви кандидат-президентът на Реформаторите

Трайчо Трайков

Кандидат-президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков обяви за свой основен ангажимент националната сигурност, схващана в много по-широк смисъл от МВР, армията и спецслужбите. Според Трайков национална сигурност означава защитени основни права и свободи на гражданите и демократично функциониране на държавата.

"Каква национална сигурност при такъв размер на престъпността? При този размер на корупцията можем ли да се учудваме на хилядите бежанци, прекарани от каналджии", запита Трайков.

Президентът няма право да мълчи по важните въпроси, убеден е той и поясни: "Мразя поговорката "Кучетата си лаят, керванът си върви". Керванът на страната трябва да стигне до оазис, в който всеки да е щастлив".

На пресконференция във вторник, на която заедно с кандидата за вицепрезидент ген. Съби Съби представи приоритетите си, Трайков се зарече да промени модела, което изисквало активна работа всеки ден, всяка нощ. Така страната ни ще стане привлекателна за българите и чужденците, посочи Трайков.

По думите му той не желае да получи гласове от "тези, които са щастливи от нивото на корупцията у нас". И поиска подкрепата на онези, които искат да се борят с уродливите практики. Посоката е за свободните хора и силните граждани, подчерта той.

"Няма национална сигурност и свобода при липса на съдебна реформа. Каква национална сигурност, когато нацията е болна? Каква национална сигурност при този размер на бедността? Каква национална сигурност, когато правителствените сайтове са подложени на хакерска атака в деня на изборите", зададе поредица от риторични въпроси Трайков. Спряна е контрабанда за милиони, но къде са контрабандистите, попита още той и припомни, че при този размер на корупцията страната ни "беше ударена с милиарди - чрез КТБ и АЕЦ "Белене"

Трайчо Трайков даде много примери, в които президентът трябва да вземе ясна позиция, като по-бързо даване на гражданство на българи, по-адекватни действия на институциите при разглеждане на документи на търсещи убежище и цензурата в медиите.

"Няма да позволя България да е толкова беззащитна, не ме интересува, че ще ме обвинят, че излизам от конституционните си правомощия", каза още кандидатът на Реформаторите за държавен глава и обещава да работи в синхрон с изпълнителната и със законодателната власт.

По думите му най-важното правомощие от тези на държавния глава е "авторитетът на президента". "Това е оръжието, което може да се ползва при всеки проблем", обясни Трайков.

Той възнамерява да налага вето върху всеки лобистки закон. И допълни, че може да мълчи, когато се бетонират плажове, например.

"Никой няма да ни оправдае, че сме виждали какво става и нищо не сме направили. Ще следвам посоката на промяната, която искат младите, а не на статуквото, което е свикнало да живее в корупционна среда. Шести ноември е съвсем скоро. Ако пропуснем този шанс, на следващия ден някои пак ще празнуват Октомврийската революция", каза Трайков.

Дипломатическите му действия ще тръгнат "от силния глас на България в ЕС и НАТО". Той припомни, че в Украйна бяха потъпкани международни споразумения, а Русия наруши ангажимента си на гарант за териториалната цялост. Трайков смята да поддържа добри външнополитически отношения с партньорите от ЕС , НАТО, със САЩ, да заложи и на отношенията със съседните страни.

За подхода към Турция, той каза, че "когато някой иска да влезе в общия ни дом, имаме право да изискваме да спазва демократичните ценности".

Кадидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев се обяви за балансирана и последователна външна политика, непримиримост към корупцията, добри отношения с всички държави и стратегическо партньорство със САЩ. Ген. Събев заяви, че не трябва да се допуска България да става буферна зона за мигранти.

"Ще спазим ангажиментите си за увеличаване на парите за отбрана и за модернизация на армията като процент от БВП, поети в Уелс през 2014 г. и сега във Варшава", увери още ген. Събев.

Слоганът на кандидат – президентската двойка е "Силата да бъдеш свободен".

Споделяне

Още от Президентски избори