Трайчо Трайков ще съди прокуратурата за клевета и набеждаване

По делото за сделката с акции на ЕВН ще има и други обвиняеми, заяви прокурор Арнаудова

Трайчо Трайков ще съди прокуратурата за клевета и набеждаване

"Държавното обвинение работи като кафява медия", каза бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и обяви, че ще съди прокуратурата за клевета и набеждаване заради коментарите по негов адрес отпреди ден. "Досега не съм съдил никого за клевети и набеждаване, но този път няма да оставя нещата така", обяви Трайков в сряда пред БНТ.

Пред обществената телевизия и Нова телевизия той се възмути, че представители на прокуратурата са го набедили, че е действал в конфликт на интереси при продажбата на остатъчните държавни дялове в ЕВН. Трайков бе особено обиден от коментара, че така бил ощетил пенсионерите, което бе директно изказано от говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"В постановлението за привличането ми като обвиняем няма нищо за пенсии и пенсионери и за функцията ми като прокурист в ЕВН, а вчера (вторник) е било натъртено, че има конфликт на интереси и че са ощетени пенсионерите", каза Трайков. Твърдението на прокуратурата стъпи върху факта, че получените 93 млн.лв. от продажбата на акциите са били преведени в държавния бюджет, а не в Сребърния фонд, каквито са изискванията за приходите от приватизация, но те неведнъж са били зоабикаляни.

"Прокуратурата действа не като държавна институция, а като "кафява" медия. А това вече е много голям проблем. Това наистина са похвати от медии, които не са подписали Етичния кодекс, за които сме чували, че имат връзка с прокуратурата, без да сме съвсем сигурни", каза Трайков.

"Искам да се обясни имам ли обвинение, че съм ощетил пенсионерите. Искам да се обясни това и на моите роднини", призова тази сутрин Трайков. Той за пореден път обвърза действията на държавното обвинения с неговите искания за радикална съдебна реформа по време на президентската кампания.

Според него прокуратурата прескача институциите, които директно са отговорни за провеждането на сделката - Агенцията за приватизация, Българската фондова борса и Комисията за финансов надзор. Трайков обясни, че сделката е изрядна.

"В конкретния случай като бивш служител на ЕВН положих допълнителни усилия да спазвам изключителна хигиена на контактите си", каза Трайков и напомни, че Комисията за борба с конфликта на интереси го е проверявала по тази сделка и не е намерила вина.

Трайков поиска лично извинения от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която участваше по телефона в предаването на Нова телевизия.

"Приемам тези реплики спокойно, нямам намерение да се извинявам на обвиняем, от чиито действия са настъпили щети за над 20 млн. лв.", каза Арнаудова. В България това все още се решава от съда, а не от прокуратурата.

"Процедурата е била проведена изключително бързо и потенциалните купувачи не са узнали за случващото се. Всичко е протекло така, че да спечели този, който има най-голям интерес”, допълни прокурор Арнаудова. Акциите на ЕВН бяха продадени през борсата. Бързото им изкупуване от самата ЕВН, който притежаваше мажоритарните дялове от 67 на сто в електроразпределителното и електроснабдителното дружества, бе обяснено тогава с големия интерес към акциите.

Прокурорката каза, че по това дело предстои повдигането на обвинения и на други лица. Във вторник бе обявено, че бившият финансов министър Симеон Дянков ще бъде обвинен за престъпление по служба. Преди ден прокуратурата съобщи, че издирва Дянков за да му повдигне обвинение за престъпление по служба и ако не бъде открит ще бъде обявен за национално издирване.

След като разбрал от медиите, че прокуратурата го издирва, бившият финансов министър сам "установил контакт" с обвинението, каза Арнаудова.

Затова и Дянков няма да бъде обявен за общодържавно издирване. Чрез адвоката му Марин Марковски било договорено Дянков да се яви в столичното следствие на 18 януари, за да си получи обвинението, че приходите от сделката за остатъчните акции в ЕВН не са отишли в Сребърния фонд, който след 2019 г. трябва да започне да подкрепя НОИ за увеличение на пенсиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?