Трайчо Трайков: “Турски поток” е политическа демонстрация заради Украйна

снимка БГНЕС

Газопроводът “Турски поток“ е политическа хрумка, която е направена, за да се демонстрира, че транзитът на газ може и без Украйна, каза в понеделник бившият енергиен и икономически министър Трайчо Трайков пред бТВ.

“За да се съгласи да участва (в “Турски поток“), Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го постигат страни, които нямат комплекс за малоценност, когато преговарят с Русия – не се извиняват, не си удрят челата в земята”, коментира той.

Така Трайков засегна извинителния тон на премиера Бойко Борисов по време на срещата му с Путин в Москва през миналата седмица. Борисов се извини на руския президент за провала на проекта “Южен поток“ през 2014 г. По време на визитата бе обявено, че България може да получи газ от “Турски поток“, за да захрани проекта за газов хъб “Балкан“ край Варна.

Трайчо Трайков допълни, че не е е ясно дали по време на обявените за исторически посещения на Румен Радев и Бойко Борисов в Москва са били обсъждани важни въпроси като плащането на транзитните такси за руския газ.

“Газът, който ще стигне по единствената засега тръба на “Турски поток” си е за Турция. Най-добрият начин за Европа е газът да идва по съществуващата инфраструктура. Ако Кремъл много държи да се похарчат десетки милиарди за друго, то трябва да се направи анализ“, каза бившият министър.

По думите му е имало момент, в който “Южен поток” е можело да бъде изгоден за България, но след това разходите са “ескалирали”, а руският проект не е отговарял на правилата на свободния пазар в ЕС.

За възобновяването на проекта АЕЦ “Белене” Трайков призова да има заложен таван на разходите преди вземането на конкретно решение, защото иначе “има риск да заминат няколко стотин милиона по консултанти”.

Той каза, че за да не бъде губещ проект, някой трябва да компенсира разликата между цената на производството и пазарната цена на “Белене“. Това означава или инвеститорът да губи много пари в продължение на години, или “аз, вие и всички българи да им платим масрафа”.

Трайков отбеляза, че сега лобито около проекта говори за спиране на всички други мощности като тецовете и “Козлодуй”, само и само да стане проектът оправдан.

Споделяне

Още по темата

Още от България