Трайков е поискал време да докаже законността на доходите си

Трайков е поискал време да докаже законността на доходите си

Бившият министър на икономиката и енергетиката от първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков е поискал от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да удължи срока, в който може да предостави документи за произхода на близо 2.4 милиона лева разлика между разходите и доходите му през последните десет години, предаде БНР в петък.

Заради тази разлика антикорупционната комисия поиска, а Софийският градски съд уважи запор върху половината от няколко недвижими имота, акции в търговски дружества, банкови сметки, както и 1 366 795 лв. по сметки при инвестиционен посредник.

Ден по-рано Трайков коментира. че даденият му двуседмичен срок да докаже законността на доходите си не е достатъчен, тъй като голяма част от тях са от работата му в чужбина преди да влезе в българската политика през 2009 г.

Сега той посочи, че отсрочка би му дала възможност да убеди антикорупционната комисия в законността на доходите си, за да може запорът над негови имоти и средства да бъде вдигнат, тъй като в момента търпи загуби от това, че не може да се разпорежда с акциите в отговор на движението на техните цени и със средствата и имотите си с инвестиционна цел.

Трайков каза също така, че още преди време е обжалвал предварителния кат за запора на имуществото му и тази процедура не е приключила.

Допълнителното време му е необходимо, защото в момента не знае комисията за коя част от доходите му счита, че са незаконни. Той повтори, че когато е бил привикан в Благоевград не му е била дадена възможност да прави копия или записки от документите, с което разполага КПКОНПИ и са му били предоставени да се запознае в рамките на 2-3 часа.

По думите му, ако комисията е добросъвестна, би трябвало като се запознае с допълнителната информация, каквато той е готов да предостави, и до съд въобще може да не се стигне.

От КПКОНПИ заявиха, че Трайков има още две седмици срок да докаже доходите си и дори и след него всеки валиден документ за получен средства ще бъде разгледан и ако представлява ново обстоятелство по случая, ще бъде взет предвид. От комисията посочиха, че в практиката си са имали случаи, в който при предоставяне на доказатеблства за законност на имущество се е прекратявала процедурата по отнемането му.

Преди ден обаче Трайков изрази съмнение, че КПКОНПИ въобще е склонна за се запознае с изискваните от него документи за законност на доходите му.

Сега той припомни как през 2012 г. вече е бил под ударите на бившата комисия за конфликт на интереси, която се вля в КПКОНПИ, след като нашумя покрай скандала с бившия ѝ председател Филип Златанов. Тогава той бе обвинен в конфликт на интереси, заради концесията за добив на подземни богатства на дружеството "Каолин". "Бях оправдан, но тогава предпочетох да не съдя държавата", каза Трайков. 

Действията срещу него, както и сходните срещу колегата му от кабинета "Борисов-1" - бившия финансов министър Симеон Дянков, бяха предприети от КПКОНПИ в началото на м.г. заради делото за продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Обвинения по казуса бяха повдигнати и срещу бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателя на "Капитал" и "Дневник" и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на дружеството и двама негови служители.

Споделяне

Още по темата

Още от България