Трайков: И с дългове столичното парно е атрактивно

Държавата няма да прехвърли собствеността си в “Топлофикация-София“ на Столична община без натрупаните дългове на дружеството, стана ясно от изявление на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти, след заседанието на Министерски съвет в сряда.

Прехвърлянето на собствеността на "Топлофикация София" АД трябва да стане с активите и пасивите, така както го е получила държавата, каза той

Миналата седмица председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов заяви, че дружеството отново трябва да стане общинско, но дълговете му да останат за държавата, тъй като били натрупани заради неправилната политика на предишното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката.

Фактически обаче държавата придоби през януари 2009 г. общинския дял от 58 на сто от дружеството след натрупани дългове към “Булгаргаз“, а по-късно правителството отпусна от бюджета 240 млн. лв. за покриването на борчовете. Сега икономическото ведомство е съгласно да върне на общината парното, но ако се покрие тази сумата, защото иначе ще е неправомерна държавна помощ.

Няма крайно решение по темата, каза Трайков, според чието мнение въпросът трябва да бъде решен максимално бързо.

Дори с дълговете "Топлофикация София" има нетна положителна стойност при евентуална процедура за приватизация, коментира министърът. Той посочи, че дружеството има ясна синергия със Софийския завод за отпадъци, ако се изпълни втория етап на проекта, който да позволява използването на полученото гориво от завода за столичната топлофикация.

Самата топлофикация наскоро представи в парламентарната комисия по икономика и енергетиката план за използване на битовите отпадъци на столичани в производството на топлоенергия от 2013 г. Прибавянето на смет ще намали използването на синьо гориво с 15 на сто

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?