Трайков има още два месеца и половина да докаже доходите си

Антикорупционният шеф отрече да изпълнява поръчки, при Пеевски нямало нищо незаконно

Пламен Георгиев, сн. БГНЕС

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков процедурно не може да получи удължаване на срока за доказване на произхода на 2.4 млн. лв., с които се разминават декларираните и реалните му средства. Ако обаче в рамките на тримесечния срок, който антикорупционната комисия трябва да внесе в съда иска си за отнемане на вече запорираното имущество, Трайков внесе документи за произхода на средствата, те ще бъдат взети предвид и дори може да не се стигне до дело. Това заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев пред бТВ в неделя.

Реално Трайков има още два месеца и половина да разясни пред комисията откъде се получава разминаването на средствата. След като стана ясно, че съдът е запорирал негови апартаменти, банкови сметки и акции в дружества, Трайков обяви, че комисията смята част от служебните му командировки като екскурзии, а част от пратите му са от времето, когато е работил в чужбина, преди да влезе в политиката у нас през 2009 г. Той обвини КПКОНПИ в преднамерени действия, но сега Пламен Георгиев отрече да изпълнява поръчки от властимащите срещу определени хора.

"Това е пълен абсурд, няма как. И да искаме, няма как да го направим. Говорим за приходи и разходи - неща, които са видими и проверими. Нещата са простички, това са пари. Парите оставят следа. Как да кажеш, че едно лице има приход, когато го няма”, каза антикорупционният шеф.

"При Трайчо Трайков се губят 2,4 млн. лв. в доходите му”, коментира Пламен Георгиев. Той добави, че ако Трайков не успее да предостави документите, с които да докаже произхода на тези пари в рамките на установения от закона срок, а до седмица-две след това, те отново ще бъдат взети предвид.

"Има източници например на доходи в чужбина, които ние не можем да проследим – например имал си богат чичо в Америка, който е починал и ти е оставил наследство. Затова каним лицето да ни обясни нещата, които ние няма как да знаем“, обясни Георгиев.

"Ние налагаме мерки когато видим, че има несъответствие”, допълни още Георгиев. Той посочи още, че българският модел за борба с корупцията създава всички предпоставки за добри резултати, защото превенцията се съчетава с борбата с корупцията.

Председателят на КПКОНПИ посочи още, че на този етап няма достатъчно събрани доказателства по сигналите за корупция срещу депутати, за които миналата седмица стана ясно, че се проверяват.

Той се спря на извършената по сигнал проверка на депутата от ДПС Делян Пеевски и каза, че "събрахме огромен обем доказателства и установихме, че при този човек няма един незаконен ред".

По думите му обемът работа, който КПКОНПИ са свършили, е огромен и никъде не са открити доказателства за незаконна дейност.

"Мога да изляза с лицето си и да кажа, че няма нито един ред за нещо незаконно. Видно е от всички документи. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци в държавата”, категоричен е Георгиев.

"Вероятно това не се харесва на някой и ни изкарват, че не сме си свършили работата. Няма нищо незаконно за него в огромната проверка и обем от документи, които сме анализирали. Не виждам какво повече мога да кажа по този казус”, заяви той.

Георгиев каза още, че се проверява всичко във връзка с туристически бос Ветко Арабаджиев, срещу когото има обвинение за данъчни измами и заедно със съпругата му Маринела са издирвани с червена бюлетина, а синът им Вълчо Арабаджиев е в ареста за постоянно с две от счетоводителките на фирмите им.

"Имаме срок за проверка от една година, който може да бъде увеличен с 6 месеца. За Арабаджиеви събрахме цялата информация за имуществото, което имат. Дадохме ги на прокуратурата и тя наложи ограничителни мерки. Но трябва време, защото в момента проверките са на ранен етап. Говорим за хора, които икономически са много активни – само банковата и данъчната информация при тях е огромна. И чак когато се анализира всичко, ние можем да наложим ограничителни мерки“, обясни Георгиев и посочи, че КПКОНПИ работи само с документи, а не по слухове.

Във връзка със случая с бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, той посочи, че не може да коментира в детайли доказателствата, защото те са в огромен обем.

"Единственият въпрос е какво правят тези пари в автомобила на тази жена. Много разговори са записани от нас между Иванчева и посредника в сделката – Дюлгеров. Т.е. имаме изключително голям обем доказателства – повече от 10 тома разговори са записани. Но доказателствата са категорични, защото съдът не прие обжалването на мярката за неотклонение няколко пъти. Но лично аз като прокурор бих бил щастлив да работя по този лесен случай, защото доказателствата са неоспорими и показват, че Иванчева е поискала и приела тези пари“, обясни Георгиев.

Попитан за лансираната от него идея за антикорупционно обучение в детските градини той обясни, че България не открива топлата вода.

"Идеята е да се започне евентуално с трета и четвърта група в предучилищното образование. В Германия например моделът е да се прави една игра, при която полицай си говори с кукла и децата сядат в кръг около него. И полицаят играе с куклата – той не взима пари, за да ѝ помогне, когато има нужда. И така децата виждат как се случат нещата. В Хонг Конг през 1973 г. е създаден техният орган за антикорупция. Тогава се прави изследване и над 90% от хората казват, че корупцията е нещо нормално. След това се създава антикорупционният орган, правят се такива игри и през 2000 г. се прави отново изследване, което показва, че 87% от хората вече не са съгласни с корупцията“, обясни Георгиев, според гражданското обучение трябва да почва от най-ранна детска възраст "с игри, с филмчета, със забавления, никой няма да споменава думата корупция".

Споделяне

Още по темата

Още от България