Трайков: Имаме право да поискаме от "Газпром" отстъпки до 2 млрд. лв.

"Нова република" се среща с Герджиков да разбере какво прави кабинетът за предоговаряне на цените

Трайчо Трайков, сн. БГНЕС

 От 2012 г. досега вследствие на завишените цени, на които "Газпром" е продавала на българския газов пазар, страната ни е надплатила между 1 и 2 млрд. лв. и това са пари, които имаме право да си поискаме обратно. Това заяви говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков пред журналисти в сряда.

Според него правителството трябва да предяви претенции за надплатената сума и тя да бъде върната или като допълнителна отстъпка към бъдещите цени, или под друга форма.

Той призова служебният кабинет към заявяване на активна позиция по предложените от "Газпром" на Брюксел ангажименти за предоговаряне на цените на руския газ и условията по доставките и договорите, за да избегне руският монополист многомилиарна глоба за злоупотреба с господстващо положение в България и още седем държави от Европейския съюз.

Трайков припомни, че на 4 май изтича седемседмични ясрок, в който засегнатите страни трябва да предадат своите становища на Европейската комисия, а дотогава страната ни няма да има редовен кабинет.

"Сегашното предложение на "Газпром" подобрява ситуацията в сравнение с досега. И някакво намаление на цените ще има, но от нас зависи дали това намаление ще е десетина процента, или ще е 40 процента“, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ.

Той каза още, че за вторник е планирана среща със служебния премиер Огнян Герджиков, която да изложат вижданията си въпроса и да научат какво прави правителството, "защото може би нещо се прави".

От Министерството на енергетиката обясниха, че по въпроса са работи интензивно с "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и в указания от Еврокомисията срок страната ни ще предостави своята обоснована позиция, но още е рано да се правят коментари по нея.

По информация на Mediapool най-сериозният въпрос, върху който умуват държавните енергетици, е как да предложим да се промени сегашната формула за образуване на входната цена на руския газ, така че да няма такива големи амплитуди, повлияни от петрола, а да следва по-плавно конюнктурата на газовия пазар и да защитава българските потребители. Другото притеснение е, че при отваряне на дългосрочните контракти с "Газпром" за предоговаряне, може да бъдем подложени на силен натиск за транзитния договор, който в момента гарантира до 2030 г. по над 100 млн. долара годишни приходи от преноса на газ за Турция, Гърция и Македония. Намеренията на "Газпром" обаче са след 2019 г. да спре маршрута на тези доставки през Украйна и България и те да се пренасочат по бъдещия "Турски поток".

"Ще бъдат изложени вижданията и предложенията на коалицията, като ще настояваме в преговорите с "Газпром" да се иска автоматично приравняване на цените за природен газ в България към тези в Германия, Франция, Италия и хъбовете в централна Европа", обясни Трайков.

Според него неслучайно човек може да се чуди защо недоволството за цената на газа се насочва към енергийния регулатор и от омбудсман, и от партии, и от граждански организации, а не към източника на високите цени - договорът с "Газпром“.

"В момента благодарение на действията на ЕК се намираме в ситуацията, която се случва веднъж на десетилетия - да имаме на своя страна силата на целия ЕС в преговорите по условията на нашите договори с "Газпром“. Партиите не проявяват интерес по въпроса за производството срещу "Газпром“ и преговорите с "Газпром“. Това за нас е изключително притеснително", каза говорителят на "Нова република".

Той допълни, че "от две седмици слушаме преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти, и основният въпрос е откъде ще се намерят 100 млн. лева за повишаване на пенсиите. "Тук говорим за 500 млн. лв. годишно. Бием сянката на злодея, не злодея", каза Трайков.

Лидерът в оставка на политическата формация Радан Кънев коментира като тревожно и мълчанието на партиите по въпроса за монопола при собствеността на данъчните складове за горива на "Лукойл" и пряката връзка с високите цени на дизел и бензин.

"Можем спокойно да кажем, че зад преговорите за политическа коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" прозира много ясно икономическата коалиция между ГЕРБ, БСП и руския гражданин Георги Гергов, чийто символи са "Газпром", Лукойл и Международния Пловдивски Панаир, заяви Кънев.

Тези теми също ще бъдат повдигнати по време на срещата с Герджиков, обясни той и допълни, че "Нова република" ще търси консолидация на национално отговорна позиция по тези важни за обществото теми с  основните политически партии, претендиращи да са дясноцентристки и реформаторски – бъдещата управляваща ГЕРБ, партията на Марешки, СДС и формацията "Да, България".

Радан Кънев допълни, че става дума за ключов национален интерес, за цената на горивата, за интересите на всички български граждани, бизнес и всяко българско семейство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?