Трайков иска независим контрол над язовирите, а не сам да се проверява

Трайков и енергини експерти провериха в Петък състоянието на три язовира

Контролът на язовирите трябва да се осъществява от независим орган, а не като част от едно дружество, което в крайна сметка да проверява само себе си. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти по време на проверка в петък на язовирите "Кърджали“, "Даскалово 1“ и "Пчеларово 2“ в Кърджалийския регион.

На Трайков и дружеството "Язовири и каскади" от системата на НЕК бе вменена отговорността по контрола за техническото състояние на всички водоеми, след като скъсана язовирна стена потопи харманлийското село Бисер и взе десет човешки живота.

В момента експертите от "Язовири и каскади“помагат за изграждането на този контролен капацитет, но е необходимо контролният орган да може да функционира като независим, а не като част от дружество, което проверява само себе си, заяви Трайков. Според него формата на контрол, както и отговорностите за органа, който ще го осъществява, трябва да бъдат определени в бъдещата водна стратегия, която се разработва от Министерството на околната среда и водите.

Трайков коментира, че към концентриране в законодателни мерки ще се пристъпи, след като отмине пиковият момент на снеготопенето.

Имаме една основна задача и тя е проверка на язовирите, заяви министърът. Той увери, че заявените като потенциално опасни язовири са прегледани и обезопасени. Предписаните мерки в по-голямата си част са изпълнени, допълни той.

Проверени са 712 язовира, заявени като потенциално опасни в 28-те области на страната (в това число и водохранилища извън списъците, изпратени от областните управители). Направени са предписания за повече от половината, като по-голямата част от тях вече са изпълнени. При около 30 язовира са предприети по-сериозни обезопасителни мерки, като контролирано изпускане на води, отремонтиране или отпушване на изпускатели, почистване от растителност, изграждане на сифонни съоръжения за източване на водата. Продължава работата по обезопасяването на не повече от 5-6 язовира, които са под постоянно наблюдение, допълниха от икономическото министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?