Заради акциите си в "Каолин", която доставя варовик за електроцентралите

Трайков иска проверка за конфликт на интереси

Трайчо Трайков

Искане да бъде проверен за конфликт на интереси внесе във вторник бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в комисията за установяване на такива конфликти.

 

Действията на Трайков са провокирани от твърдения в предавания по ТВ7, че бил в конфликт на интереси заради притежаваните от него акции в частната компания "Каолин", чието име бе замесено отново от водещия Николай Бареков като един от основните виновници за повишаването на цената на тока заради продавания от дружеството на Иво Прокопиев скъп варовик за сероочистващите инсталации.

 

От "Каолин" вече излязоха с коментар, че варовикът участва с минимална част от процента във формирането на цената на електроенергията, която от 1 юли поскъпна с 13 на сто. Дружеството посочи още, че не е единственият доставчик на тази суровина.

 

Трайков пък бе обвинен, че печели от акциите си в "Каолин" и така е в конфликт на интереси. Затова сега той иска да бъдат проверени твърденията, които поставят под съмнение репутацията и вземаните от него управленски решения.

 

"Сезирам лично Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, защото вярвам в институционалния подход при установяването на истината в България“, каза Трайков пред журналисти при внасяне на искането. Той коментира, че е наясно, че комисията е съставена на политически квотен принцип, но вярва в компетентността и съвестта на юристите, които са натоварени с ангажимента да се произнесат по подобни въпроси.

 

"Трябва да имаме доверие в институциите, за да има гаранции за прозрачност, както на сегашните, така и на всички следващи управляващи“, допълни той.

 

Бившият министър заяви, че притежава 278 броя акции от емитирани 50 млн. акции от капитала на "Каолин АД“. Те са били купени още през април 2007 г. при първичното предлагане на капитала на дружеството. Делът на Трайков съставлява 0.00000556 или по-малко от шест десетохилядни от процента части от капитала на дружеството. В момента борсовата цена на тези книжа е приблизително 560 лв., а за миналата година Трайков е получил от тях дивидент от 20 лв.

 

Тези акции са част от инвестиционен портфейл с книжа на няколко десетки дружества от БФБ, които Трайков притежава и е декларирал пред Сметната палата още при встъпването му в длъжност през 2009 г. С тях не са извършвани никакви действия в рамките на мандата му, както и към настоящия момент.

 

Бившият министър притежава още 142 акции от ОЦК-Кърджали, 800 акции на ПИБ и 700 на "Софарма", 1885 акции на "Химимпорт", 227 акции на "Монбат", 11 803 акции на "Еврохолд", 750 акции на "Синергон", 600 акции на "Слънчев бряг", 1000 акции на "Химко", 100 на "Стара планина", 4550 на "Елана", 482 на "Капмакс", 25 на "Трейс", 85 на "Енемона" и 1000 на "Зърнени храни".

 

"Държа на името си и искам да запазя уважението на всички, които ме познават. Така че в случая и евентуално в бъдеще, такива ще бъдат моите реакции“, коментира още Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България