Трайков иска вдигане на жизнения стандарт с иновации

Трайков иска вдигане на жизнения стандарт с иновации

Основният фокус в икономическата стратегия на страната трябва да е насочен към иновациите, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Пред БНР в петък той повтори изказаната в началото на седмицата теза, че иновациите може да повишат процента на добавена стойност в икономиката ни заедно с високите и информационните технологии.

Така по негови оценки стандартът на живот може да се повиши с 20 процента до края на мандата на ГЕРБ и българите да заживеят по-добре.

В началото на седмицата Трайков заяви, че при актуализацията на бюджета на ръководеното от него министерство ще се иска за сметка на орязването на други разходи допълнително финансиране на иновационни проекти. В момента от БВП се отделят между 0.4-0.5 на сто за иновации, но според Трайков те в съвсем скоро време трябва да станат минимум 1.4 процента, а като индикативна цел в стратегията за развитието на страната до 2020 г. правителството може да заложи разходи от 3 на сто от брутния ни продукт.

Трайков посочи като цел преминаването на икономиката ни от ниска добавена стойност към високотехнологична, носеща висока добавена стойност, енергийни икономии и др. ползи. По думите му в момента в България високите и иновативни технологии формират двойно по-малко добавена стойност от практиката в европейските страни.

Според икономическия министър в момента българската икономика има ниска конкурентност защото досега се е разчитало на растеж основно от отрасли с ниска добавена стойност като строителството, шивашката и текстилна промишленост и др., а в момента “се променя цялата тъкан на световната икономика“.

Затова ние трябва да изберем и други пътища за постигането на целите си, за една икономика, която да осигури жизнения стандарт, към който се стремим, заключи Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?