Трайков иска вдигане на жизнения стандарт с иновации

Трайков иска вдигане на жизнения стандарт с иновации

Основният фокус в икономическата стратегия на страната трябва да е насочен към иновациите, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Пред БНР в петък той повтори изказаната в началото на седмицата теза, че иновациите може да повишат процента на добавена стойност в икономиката ни заедно с високите и информационните технологии.

Така по негови оценки стандартът на живот може да се повиши с 20 процента до края на мандата на ГЕРБ и българите да заживеят по-добре.

В началото на седмицата Трайков заяви, че при актуализацията на бюджета на ръководеното от него министерство ще се иска за сметка на орязването на други разходи допълнително финансиране на иновационни проекти. В момента от БВП се отделят между 0.4-0.5 на сто за иновации, но според Трайков те в съвсем скоро време трябва да станат минимум 1.4 процента, а като индикативна цел в стратегията за развитието на страната до 2020 г. правителството може да заложи разходи от 3 на сто от брутния ни продукт.

Трайков посочи като цел преминаването на икономиката ни от ниска добавена стойност към високотехнологична, носеща висока добавена стойност, енергийни икономии и др. ползи. По думите му в момента в България високите и иновативни технологии формират двойно по-малко добавена стойност от практиката в европейските страни.

Според икономическия министър в момента българската икономика има ниска конкурентност защото досега се е разчитало на растеж основно от отрасли с ниска добавена стойност като строителството, шивашката и текстилна промишленост и др., а в момента “се променя цялата тъкан на световната икономика“.

Затова ние трябва да изберем и други пътища за постигането на целите си, за една икономика, която да осигури жизнения стандарт, към който се стремим, заключи Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес