Трайков: Изработеният руски реактор да се продаде и да се поръча нов

Преговорите за ядрения проект не бива да са обвързват с цената на природния газ, смята още бившият министър

Трайков: Изработеният руски реактор да се продаде и да се поръча нов

Според бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков най-практичният начин България да излезе с по-малко загуби от проекта за строежа на АЕЦ "Белене" е да продаде веднага готовия реактор, вместо да го инсталира след 7-10 години на площадка в АЕЦ "Козлодуй" и да поръча веднага нов за бъдещия седми блок на съществуващата ядрена централа.

"Най-практичният начин да отиграем тази ситуация е този реактор веднага да го продадем и ако искаме да правим, ако това е част от сделката с "Росатом", че все пак ще е руски реактор, веднага да поръчаме производството на новия модел", коментира Трайков пред Нова телевизия.

 

Според него това е по-добрият вариант, "първо, защото ще бъде по-стар, второ, защото ще имаме разходи по съхранението и, трето, защото това са замразени пари. А ако ние го продадем сега, веднага взимаме парите наведнъж, с част от тях можем да предплатим поръчването на нов реактор, с друга част можем да стабилизираме НЕК".

 

По думите му така е по-разумно защото и в момента руската корпорация "Росатом" предлага на своите нови клиенти по-модерна технология от реакторите, за които с България е сключен договор през 2006 г. и които били междинно поколение.

 

Трайков определи като "правилна стратегически" стъпката по спиране на ядрения проект, но посочи, че сега се появява чисто нов проект, за който важат всички изисквания, които стояха и пред АЕЦ "Белене", и дяволът е в детайлите.

 

По думите му хубавото при решението за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" вместо АЕЦ "Белене" е, че "този проект може да бъде структуриран, започнат и изпълнен според добрите практики за управление на проекти". Той отново коментира като дефект на проекта за АЕЦ "Белене" сключените по време на тройната коалиция частични споразумения за поръчка на реакторите и допълнително оборудване. "Предплатени са едни пари, ангажирани сме да платим останалите, без да има договор, без да има цена, без да има разпределение на рисковете, без да има нищо. И затова партньорите ни смятаха, че могат да разговарят от позиция на силата, но ето че невинаги нещата се получават така", заяви Трайков.

 

Бившият министър също смята, че е възможен "дружески" изход от проекта, с каквато мисия замина в четвъртък за Москва наследникът на поста му Делян Добрев. Това става както в други такива проекти - прави се анализ на статуса към момента - кой какво дължи, какво има да получава, и се прекратява проектът без продължаване към следващите стъпки, посочи Трайков. Според него това е напълно постижима цел, но все пак уточнява, че зависи от добрата воля на руската страна, но и от аргументите на българската страна.

 

"Ние аргументи имаме, Делян ги знае много добре. Те имат претенции към нас, но ние имаме достатъчно основателни претенции към тях. Мисля, че и те могат да излязат от този проект по един дружески начин, без да загубят нещо", каза Трайков.

 

Според него обаче не бива да се смесват преговорите за АЕЦ "Белене" с тези за намаляване на цената на природния газ. Трайков обясни, че при визитата на шефа на "Газпром" Алексей Милер в София е поискано намаление на цената на газа в диапазона 10-25 на сто.

 

Бившият министър коментира още, че проблемът с газовата междусистемна връзка с Турция не е технически, а геостратегически, защото Анкара в момента се опитва да се позиционира в енергетиката по подобен начин като Русия. "Както Русия продава на всичките си клиенти газ, който те твърдят, че е руски, въпреки че сигурно половината не е руски така и Турция иска да продава на съседите си газ, който те наричат турски", обясни Трайков.

 

Според Трайков при сегашните цени на газа стойността на електроенергията от евентуална газова централа на мястото на АЕЦ "Белене" би била неприемливо висока и от нея има смисъл ако частен инвеститор може да си доставя газ на цени, при които произвежданият ток ще е конкурентен.

 

"Пожелавам на правителството и на колегите да се справят с тези цели. Това, което премиерът емоционално нарече капани, всъщност това са цели, които той знаеше, че аз отстоявам", заяви още Трайков. По повод обявеното след отстраняването намерение да бъде назначен за съветник на Борисов той посочи, че "ако някой не става за министър, не виждам как става за съветник". Бившият министър обясни, че такова предложение не му е отправяно и той може достатъчно добре да се погрижи за живота си и за кариерата си. "Имам желание, където е и когато е възможно, да помагам на държавата, просто защото целите трябва да се постигат", допълни Трайков.

 

Той обясни още, че в момента прави приятни неща и се среща с приятни хора, за което е имал много малко време. На въпрос дали сред тези хора е Меглена Кунева, която създаде движение "България на гражданите", и дали му е предлагано да се присъедини към него, Трайков каза, че не е виждал Кунева и не му е предлагано включване в движението ѝ. "Но не е изключено да... Всякакви хора ми предлагат всякакви неща. Аз, първо, имам принципи, които правят за мен взимането на решения сравнително лесно", коментира бившият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?