Трайков не вижда бизнес логика във вдигането на осигуровките

Трайков не вижда бизнес логика във вдигането на осигуровките

Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките, коментира в понеделник пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Освен, че подобно повишение не е в състояние да реши който и да е от дисбалансите в социалните системи, то отправя и лош сигнал по отношение на инвестиционния климат, допълни министърът по повод последното намерение, обявено от премиера Бойко Борисов, за вдигане на пенсионната вноска до 3 процента.

По-рано и финансовият министър Симеон Дянков заяви, че “въобще не му се иска" да вдигаме осигуровките. Той също акцентира върху ролята им за привличането на чужди капитали, които пък от своя страна са важни за бързото излизане от кризата.

Един, два или три процента повишение на осигуровките по никакъв начин не решават проблемите нито на пенсионната, нито на здравната система, заяви Трайков, който веднъж вече игра ролята на “здравия разум“ в правителството, обявявайки се против вдигането на ДДС, което в крайна сметка не се случи.

Смятам, че пътят за решаването на тези въпроси е пътят на реформите и в пенсионната, и в здравната система, ако се тръгне по пътя на повишаване на осигуровките, за да се регулират дисбалансите, трябва да се повишат не с два, а с 20 или повече процента, каза министърът на икономиката.

Под натиска на синдикатите премиерът отмени планираната пенсионна "реформа" и миналата седмица обяви, че вместо да нараства пенсионната възраст, ще се повиши вноската за пенсия. Този ход не бе съгласуван с работодателите, които в знак на протест напуснаха тристранния съвет, а през почивните дни правителството стартира кризисни преговори с бизнеса и профсъюзите, за да се стигне до взаимно приемливо решение. Към момента спорът е не дали, а с колко да скочат осигуровките.

България вече беше страна на високи осигуровки през 1990-те години и от това не се случи нищо хубаво, коментира министър Трайков. Според него хубавите неща в България са започнали да се случват след започналото намаляване на данъчно-осигурителната тежест от 1990-те години насам.

При всички положения има фирми, за които това макар и минимално увеличение ще бъде трудно или непосилно и ще бъде свързано с намаляване на заплатите или освобождаване на заети, предположи Трайков и добави, че и двата ефекта са нежелани.

В четвъртък експресно изследване на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) показа, че 54 на сто от фирмите са обявили, че ще повишението на вноските ще навреди значително на бизнеса им, останалите са заявили, че макари трудно, ще се справят. 71 на сто от бизнеса е заявил, че вдигането на осигуровките ще се компенсира със съкращения на работници и намаляване на заплатите.

Полезният ход е да се върви твърдо по пътя на реформите в пенсионната система, посочи Трайков. След като в цяла Европа, с изключение на Франция, пенсионната възраст е 65 години, може би в страната с най-застаряващо население, повишаването също ще бъде неизбежно, смята той. Може би, когато е ясно, че няма как намаляващият брой заети да осигуряват пенсиите на нарастващ брой пенсионери, трябва да се помисли за по-голяма част на капиталовата компонента в пенсиите, допълни министърът.

Според него в здравеопазването трябва най-накрая да бъдат остойностени услугите, да се види защо броят на болните и на инвалидите се е увеличил двукратно, и защо 60 процента от парите отиват за болнична помощ. Министърът изрази увереност, че до края на мандата реформите в пенсионната и здравната система ще се случат.

Няма завой в икономическата политика на ГЕРБ, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНТ.

Според него е успех, че вече се говори за вдигане на вноската с 2, а не с три процента. По думите му ако това стане, ще се върне старото положение от преди идването на власт на ГЕРБ, която свали с толкова осигуровките.

“Още няма съгласие, по цифрата се говори, но има и някои други параметри", каза министърът и даде за пример съотношението между работодател и работник при плащането на вноската.

Дянков обясни, че 2 процента от парите за здраве се събират в сметка в БНБ от години и те не са пипани нито от сегашното, нито от предходното правителство. Според решение от 2007 г., по думите на Дянков, тези пари са били за създаване на частни здравни фондове. Те се събират в сметката на БНБ и нямаме достъп до нея, каза той. По думите на министъра парите се събират, без който и да било да има реално полза от тях.

Стоят си там, лошото е, че е при ниска лихва - 0.1 на сто, коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?