Трайков: Нямам нищо общо със сделката за стария реактор на АЕЦ "Белене"

Трайков: Нямам нищо общо със сделката за стария реактор на АЕЦ "Белене"

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни в петък, че няма нищо общо със сделката за продажбата на стария реактор от АЕЦ "Белене" на руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) като част от споразумението за строежа на два нови ядрени блока на размразената през 2004 г. площадка.

Трайков призова и да не бъде бъркан с предшественика си Петър Димитров, след като в сряда от прокуратурата, разследваща злоупотреби по спрения отново през март 2012 г. ядрен проект, съобщиха пред Mediapool, че съдбата на делото по случая зависи изцяло от документация, която е в руската АСЕ и липсва в НЕК. От държавното обвинение обясниха пред Mediapool, че едно от констатираните нарушения е липсата на одобрение от страна на министър Трайков за сделката за стария реактор, произведен от чешката "Шкода", оценен от консултанти на 295 млн. долара, спазарен с руснаците за 205 млн. лв., от които са платени с 60 млн. долара по-малко заради разходи по оценка и транспорт на оборудването. Източниците на Mediapool допълниха, че разрешение за сделката било дадено от борда на НЕК и Трайков седмица след сключването ѝ.

 

Според Трайков обаче "заинтересовани хора се опитват да спекулират с фактите, които прокуратурата проверява и да внушат на обществото, че съм свързан с обратната продажба на реактора "Шкода” на "Атомстройекспорт”.

 

Той обясни, че рамковият договор между НЕК и "Атомстройекспорт” за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене” и неподлежащо на интегриране в Проект А-92, е подписан на 28 ноември.2007 г. "Според справките, които са ми предоставяни, той е съобразен с препоръките на Съвместен оценъчен комитет, ангажиран с интегриране на оборудването, намиращо се на площадка Белене. Как се е стигнало до намаляване на цената на сделката от 295 млн. на 205 млн. евро е въпрос, който може да бъде отправен към тогавашните мениджъри на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян. Министър на икономиката и енергетиката по това време, както и принципал на НЕК, е Петър Димитров", посочва бившият министър.

 

"Допълнение 3, подписано на 10 юни 2008 г. между НЕК и "Атомстройекспорт”, е свързано с подготовка на площадката, включително демонтаж на съществуващото оборудване и строителни конструкции на площадка Белене, които не подлежат на интегриране в новия проект. На 3 юли 2008 г. е издадено Разрешение за строеж на АЕЦ "Белене” – Блок 1 и Блок 2 въз основа на разгледания Идеен проект, което позволява на изпълнителя да започне строително – демонтажни дейности на площадка Белене. Работата стартира на 31 юли.2008 г.", обяснява още Трайков.

 

"Това са факти, които имат ясен времеви хоризонт", допълни той и напомни, че мандатът му като министър на икономиката, енергетиката и туризма започва на 27 юли 2009 г. "В този смисъл е може би разбираемо, но доста нескопосано, желанието да ми бъде вменявана отговорност за действия, извършени преди това. Убеден съм, че за никого няма да бъде трудно да установи кои са участниците в процеса и кой е бил министър по времето, когато е осъществена сделката по изкупуването на старото оборудване", казва още Трайков.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?