Трайков обеща да бди за стабилността на Корпоративна банка

Трайков обеща да бди за стабилността на Корпоративна банка
Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков даде да се разбере, че и занапред стремежът на повереното му ведомство и управляваните от него енергийни дружества ще е да съхраняват стабилността на частната "Корпоративна търговска банка" (КТБ).

От официална справка на финансовото министерство стана ясно, че парите на 18-те най-големи компании с преобладаващо държавно участие са съсредоточени в три банки, чиито пазарен дял от депозитите в банковия сектор иначе е под 9% .

Сред тези банки безспорен фаворит е КТБ, където са близо половината от депозитите на държавните фирми (по-точно 408 млн. лв. или 48%). В топ 3 са СИБанк и "Централна кооперативна банка" (ЦКБ).

В Корпоративна банка са и над 90 на сто от авоарите на дружествата под шапката на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) в размер на близо 76.5 млн. лв.

Министър Трайчо Трайков обясни в понеделник, че директорските бордове на държавните дружества са взели решения в кои банки да държат парите на фирмите, които управляват.

По думите му банките са избирани според определени критерии, дадени от министерствата, а финансовото ведомство решава дали е необходима диверсификация на разпределението на парите на държавните фирми.

Без да се разгледат условията, с които дадени банки са спечелили правото да държат парите на държавни фирми, не може да се каже дали тези финанси трябва да бъдат прехвърлени в друг трезор, заяви Трайков. По думите му предстои извършването на такъв анализ.

Той не отговори какво ще стане с парите на БЕХ след неговото закриване в началото на лятото. "С парите на БЕХ ще оперираме така, че да не застрашим стабилността на никоя банка", каза само той.

В същото време министърът на финансите Симеон Дянков заяви пред репортери, че ще предложи на премиера Бойко Борисов нова организация за контрол върху финансовите отношения на държавните предприятия.

Вицепремиерът не уточни каква ще е новата форма на държавен контрол, но и той, колегата му Трайков се опитаха да се дистанцират от изнесените факти.

От обясненията на Трайков се разбра, че принципалът на държавните фирми в лицето на министъра, както и заместниците му, които влизат в борда на дружествата, нямат думата по въпроса къде да стоят парите им.

Дянков призна, че е голяма концентрацията на средства от държавни предприятия в една банка.

В края на управлението на кабинета "Станишев" в Корпоративна банка са депозирани 35 на сто от парите на държавните фирми. Откакто на власт е правителството на Бойко Борисов, делът им е стигнал 48%, става ясно от справката на МФ.

В отговора си до Съюза на издателите, които поискаха с официално писмо данни за депозитите на държавните компании, министър Дянков посочва, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е въвело конкурсни правила, според които изборът на банки става на базата на оферти от различни кредитни институции.

На практика обаче това не се е случило. Енергийните дружества не са обявявали конкурси за банково обслужване по закона за обществените поръчки. Изборът на банки всъщност е правен от директорите на държавните предприятия, а дали това е ставало след консултации с министрите, е отделен въпрос.

В същото време на очи се набива сериозното разминаване между предпочитаните от държавните фирми банки и тези, на които поверяват парите си техните принципали - министерства и агенции. Най-голям дял от парите на министерствата и ведомствата (първостепенни и второстепенни разпоредители) са в банките от топ 3 - "Уникредит Булбанк" (43.8%), "Банка ДСК" (19.8%), "Обединена българска банка" (9%). След тях веднага се нареждат държавната "Българска банка за развитие" (8.5%) и "Общинска банка" (5.1%).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес