Трайков обвини AES за поскъпването на тока

Трайков обвини AES за поскъпването на тока

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков хвърли вината за 5-процентното поскъпване на тока от юли върху американската компания AES, която през септември и октомври трябва да въведе в експлоатация новите си мощности в ТЕЦ "Марица Изток 1".

Министърът заяви в сряда пред бТВ , че включването на двата блока е основната причина за повишаването на цените, както и дългосрочинте договори от 1999 г. с американците и италианската "Енел" за изкупуването на енергията им срещу инвестициите в двата ТЕЦ-а. Той обаче премълча, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) също така смята да увеличи тарифите, на които АЕЦ "Козлодуй" и някои от електроцентралите продават енергията си, таксите за пренос и за достъп до мрежата на държавните НЕК и "Електроенергиен системен оператор", както и добавката за производство на енергия от възобновяеми източници.

Трайков призна, че значително по-сериозното поскъпване на топлоенергията в сравнение с това на тока, ще накара все повече потребители да се топлят с електроуреди. По прогнози на ДКЕВР при поскъпване на газа с 15 на сто, тарифите на парното и топлата вода ще се повишат между 8 и 35 на сто. "Булгаргаз" обаче иска увеличение на цената на газа с 21-23 процента.

"Бъдещето на българската енергетика не е в отпадането на парното. Вярвам в компетентността на регулатора, има начин процесът да се управлява", коментира Трайков, изразявайки надежда, че ДКЕВР ще открие и при топлофикациите резерви за натиск на цените. В същото време той добави, че за цената на газа факторите са изцяло обективни и пазарни.

"В "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) предстоят да се случат много важни неща, там пратих бившия си зам.-министър Мая Христова, защото има работа, която трябва да се свърши", каза още Трайков.

Миналата седмица стана ясно, че Христова е освободена по искане на Трайков от поста ѝ, но стана изпълнителен директор на БЕХ, който по предишни намерения на правителството трябва да се закрие като "паразитна структура" до средата на годината.

Сега от думите на енергийния министър личи колебание относно бъдещето на холдинга. Той не отговори на въпроса дали Христова е пратена там да ликвидира дружеството, а коментира, че "въпросът за структурата на българския държавен енергиен сектор е много сериозен". По думите му могат да бъдат избрани различни решения.

"Зависи какво целим да имаме - един крайно стабилен финансово, завинаги държавен и непрозрачен мастодонт, защото това също е стратегия, или целим да имаме пак мощни компании с максимално намиране на ползите от интегриране една с друга, която обаче е прозрачна и може да бъде привлекателна и за влизане на чуждестранни инвеститори", каза Трайков.

Той застъпи тезата за частична приватизация на държавната енергетика през борсата като миноритарен пакет. Според него въпросната компания трябва да има "едновременно и стабилност, и потенциал за развитие в посока нагоре, за да има дълбок и ликвиден пазар, за да можем да продадем сравнително малка част, но обемът да е голям, така че да има интерес от големи институционални инвеститори, трябва да намерим най-подходящото обединение".

Според него то може да включва държавните електропроизводствени мощности - АЕЦ "Козлодуй", "Марица-изток 2" и ВЕЦ-овете на НЕК. "Към това бихме могли да добавим и търговската компания на НЕК и това вече представлява една компания мечта, от която и десет процента да продадем, постъпленията ще са огромни", сметна министърът.

По думите му десет процента от описаното се равнява например на 35-40 процента, ако е само "Марица-изток 2". "И смятам, че по-добре за нас е да продадем малка част от нещо голямо с потенциал и икономическа логика в себе си, отколкото да продадем нещо цяло или много от нещо по-малко", обобщи той.

Запитан за резултатите от проверките в НЕК, Трайков коментира единствено това, че определените на държавната компания средства за поддръжка на мрежата са били инвестирани в проекти като АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък", които са дадени на прокуратурата. 

По думите на Трайков "НЕК си е харчил парите за "Белене" и за "Цанков камък" и е разчитал да покрие разликата с приходите от износ. И сега, когато експортният пазар на ток, се срина, цените паднаха над 2 пъти, в някои моменти и три пъти, и се оказа, че приходите от износ не са достатъчни, се оказа сложно финансовото положение".

Според Трайков кризата в страната ще свърши тогава, "когато всички почувстват, че е свършила. Имаме много сигнали обаче, че вървим към нейния край".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес