Трайков обвини стария кабинет, че изнасял много евтино тока от АЕЦ

Трайков обвини стария кабинет, че изнасял много евтино тока от АЕЦ

При старите процедури за търговия на произвежданата в АЕЦ “Козлодуй“ електроенергия на свободния пазар, централата е продавала на цени доста под пазарните в региона, а сегашното ѝ ръководство играе на търговете с много по-малки разлики в сравнение със средните стойности. Това стана ясно от отговора на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по парламентарното питане в петък на БСП-депутата Румен Овчаров, бивш енергиен министър, за приходите на ядрената централа от продажба на електроенергия.

В крайна сметка обаче Трайков не каза през 2009 г. и в първите месеци на настоящата година какви количества е изтъргувала АЕЦ “Коодуй“ и какви са ѝ приходите, като за пръв път от последните около шест-осем години не се дава и информация за обема на износа и какви са приходите от него.

Въпреки това, според Трайков, въведената под неговото ръководство политика на прозрачност в АЕЦ "Козлодуй" е довела до “много по-добри резултати от тези, които щяха да бъдат налице, ако продължаваха старите процедури“.

Той отбеляза отражението на икономическата криза, което е свило потреблението на енергия, което се отразило на търсенето и съответно сринало средното ценово равнище на електроенергията на регионалните пазари с около 50 процента.

През 2008 г. цените на електроенергията бяха 70-110 евро на мегаватчас, а през първите три месеца на 2010 г. са 35-45 евро на мегаватчас, посочи Трайков. Благодарение на мерките, въведени от новото ръководство на АЕЦ "Козлодуй", успяхме да задържим пазарно съобразени цени, по които централата продава продукцията си на свободния пазар, добави той.

През 2008 г. постигнатите цени на износ с включени такси за пренос и достъп са около 50 евро, при пазарна цена на основните ни експортни пазари от 85 евро на мегаватчас, каза министърът. През 2010 г. цената, на която изнася ток АЕЦ "Козлодуй", е 41 евро на мегаватчас, а средната цена на пазарите, на които страната изнася, е 45 евро на мегаватчас, посочи той.

Трайков изчисли, че разликата между средните цени на регионалните пазари и продажната на АЕЦ “ е около 5 евро, а по времето на управлението на тройната коалиция – 35 евро. Според него, тези данни говорят за постигната икономическа ефективност на централата в условията на криза.

Новото ръководство на АЕЦ “Козлодуй“ поддържа максимално високи цени на свободния пазар, каза Трайков, който в същото време заедно с премиера се бори за сваляне на цените на регулирания пазар за бита.

Свободният пазар, освен износа, обхваща и продажбата на ток за българските предприятия, които при поддържани максимално високи цени съответно не могат да си позволят сваляне на цените на своята продукция, поради което и на повечето европейски пазари много продукти поевтиняха, но не и на нашия.

Трайков също така посочи, че последните прозрачни търгове на АЕЦ-а за продажба на енергия са показали раздвижване на пазара и вижда потенциал в увеличаването на деля на централа на свободния пазар. В момента той е 29 на сто.

При настоящото производство на ядрената централа ръст на продажбите на свободния пазар може да се случат само при намаляване на квотата на АЕЦ за регулирания пазар, която е доста сериозна, за да може с евтината атомна енергия държавата да задържа ръста на цените за домакинствата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?