Трайков очаква износът ни да стигне 20 млрд. евро тази година

Чуждите инвестиции у нас спаднали почти наполовина, но структурата им е "здравословна"

Трайков очаква износът ни да стигне 20 млрд. евро тази година

Прогноза, че българския износ през 2012 г. ще достигне 20 млрд. евро направи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на връчването за шести път на наградите "Инвеститор на 2011 г." от Българската агенция за инвестиции в сряда

През 2011 г. има значителен ръст в преработвателната промишленост, електрониката и електротехниката, и фармацевтиката. Този огромен ръст в износа не идва от въздуха, 2009 г. износът ни беше 12 млрд. евро, тази година сигурно ще е 20 млрд. евро, каза министърът на церемонията. В България и най-смелите бизнес-планове могат да бъдат реализирани, обясни Трайков и допълни, че нашата икономика е диверсифицирана, модерна и с голям потенциал.

По думите му, макар и чуждите вложения през миналата година да са спаднали почти наполовина – от 1.2 млрд. евро през 2010 г. на 700 млн. евро през 2011 г., структурата на инвестициите е "здравословна".

"Пресъхнали" са инвестициите в строителство, в недвижими имоти, финансово посредничество и търговия, но 60 на сто от чуждестранните вложения са в преработваща промишленост и индустрия, а останалите са основно в транспорт, логистика и енергетика, посочи Трайков пред журналисти.

Техните стойности са сравними с тези от годините на инвестиционния бум у нас през 2007, 2008 и 2009 г., обясни министърът. Той коментира, че драстичното намаление на чуждите  вложения през миналата година е заради това, че редица български клонове на чуждестранни компании са изплатили големи обеми от вътрешнофирмени задължения към компаниите - майки.

Това статистически погледнато се отразява като минус за инвестициите и е основната причина за намалението на чуждестранните инвестиции през 2011 г. спрямо 2010 г., допълни министърът.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов отбеляза, че изминалата година е била една от най-трудните за инвестициите както за страната ни, така и за света. Отчита се рязък спад в инвестициите във финансите, търговията, недвижимост имоти, за сметка на това обаче, делът на инвестициите в индустриите, характеризиращи се с устойчивост, нараства, посочи Стефанов.

Агенцията раздаде в сряда награди на чужди инвеститори в пет категории.

"Луфтханза Техник София" бе отличена за вложение в активи на голямо предприятие с инвестиция в размер на 25.5 млн. лв. Фирмата е специализирана в основен ремонт на въздухоплавателни средства в Европа и вложените 13 млн. евро са за разширяване на дейността ѝ в София.

"Амер Спортс България" получи наградата за инвеститор в категория "Активи", малки и средни предприятия с размер на инвестицията от 7.7 млн. лв. Компанията е един от най-големите производители на  спортни  стоки и екипировка в света, като някои от най-известните ѝ търговските марки са Atomic, Salomon, Wilson и др. Компанията е собственик на фабриката за ски в Чепеларе от края на 2008 г., като България е основният ѝ център за производство на алпийски ски и ски за дълго бягане с марките Atomic и Salomon. Към момента фирмата е инвестирала над 35 млн. лв. в завода.
 
 
"Хюлет Пакард България" бе отличена като инвеститор в категория "Работни места с висока добавена стойност" за открити нови 1150 работни места. Компанията е отличена заради проекта си за разширяване на дейността на Центъра за отдалечени услуги на HP в България (HP Global Delivery Center Bulgaria – HP GDC), който стартира в края на 2010 г. Към края на ноември 2011 г. в центъра са назначени 1300 нови служители. Работещите в компанията са млади и високообразовани хора, които получават и високи заплати. През ноември 2011 г. средното брутно възнаграждение на служител, нает в HP GDC, е над 2400 лв., а средният осигурителен доход - 1942 лв., отбелязват от компанията.

"Асарел Медет" е инвеститор в категория "Зелена инвестиция" с размер на вложение от 140 млн. лв. в два иновативни проекта. Първият е за изграждането на нова циклично-поточна технология за транспорт, в която са вложени над 100 млн. лв. и производството на катодна мед с най-високата степен на чистота от 99.999% чрез нова инсталация за екстракция и електролиза на мед – проект, свързан с вложения за около 40 млн. лв.

"Група ЕВН България" е отличена в категория "Иновации" с размер на инвестицията 69.8 млн. лв. Компанията печели заради построяване на нова когенерационна централа на площадката на ТЕЦ "Пловдив Север", която е иновативна не само за България, но и на Балканите. Съоръжението бе официално открито през септември 2011 г., а изграждането му започна година по-рано.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?