Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Трайков отвърна на обединените атаки от "Лукойл" и Борисов

298 коментара
Трайков отвърна на обединените атаки от "Лукойл" и Борисов

Независимо че премиерът Бойко Борисов взе страната на "Лукойл" в публичната разправа на компанията с министъра на икономиката Трайчо Трайков, министърът защити позицията си и настоя, че "има легитимни въпроси, които държавата може да поставя на компаниите от гледна точка на конкуренцията и пазарна среда".

Той определи като "странни" упреците по негов адрес, отправени в писмо на "Лукойл", без да коментира откровено подигравателния тон, поставящ под съмнение неговата компетентност.

През цялото време говоря за правилата на конкуренцията и свободната пазарна среда, които държавата трябва да осигури, заяви министър Трайков, настоявайки първо да чуе отговор на въпросите, които той постави към "Лукойл".

По-рано в понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че “Трайков не може да се изказва като опозиция или като недоволен" за цените на горивата.

"Инструментариумът е в него, с който да е решил или да решава тези въпроси“, коментира пред ТВ7 Борисов и уточни, че той също искал искал по-евтини горивата, но “когато по нефтените находища над тях летят изтребители, цените никога не падат“.

Обяснявайки зависимостта от "Лукойл", той заяви: "Ние сме заварили това положение и можем само да си го утежним".

След като преди ден коментира: "Оставете го икономическия министър, тази седмица той направи няколко много необосновани твърдения, аз съм му казал какво имам предвид", в понеделник премиерът разясни, че изпълнението на бюджета е зависимо от работата на рафинерията.

Той също така съобщи, че е говорил с ръководството на "Лукойл" и е помолил да се помисли за поне едномесечен мораториум на вдигането на цените на горивата.

2 млрд. лв. по-малко в хазната?

Попитан толерира ли правителството “Лукойл“, министър-председателят заяви, че “що се касае за тези спекулации, много отдавна “Нефтохим-Бургас” е продаден, много отдавна "Лукойл” е на българския пазар, много правителства са работили вече с тази компания“.

Освен това трябвало "да се знае, че това е компания, която формира голяма част и от бюджета на държавата и всякакви сътресения в нея могат на мига да създадат проблем в самия бюджет в средата на лятото“.

Като чул изказванията, Борисов се запитал “какво ще стане с бюджета на държавата, ако “Лукойл” в момента се възползва от този проблем и излезе в четиримесечен планов ремонт, което имат право по закон да направят“.

“И веднага ще ви отговоря – това са 2 млрд. лв. по-малко в бюджета. Това означава да не се изпълнят плановете на финансовия министър“, заяви премиерът.

Думите му могат да се тълкуват и като практическо признание, че рафинерията има монопол и че българският пазар на горива не е наистина свободен. В противен случай , тъй като дори и “Нефтохим“ да не спре поетапно производствата си за ремонт, каквато е практиката, а наведнъж, тази празнина би трябвало да се заеме от конкуренцията.

Попитан това означава ли, че държавата е поставена в зависимост от определени фирми, Борисов заяви “Разбира се, така че нека тези популисти и тези, които искат и говорят това, което хората искат да чуят, да си мерят приказките, защото ние сме заварили това положение и оттук нататък можем само да си го утежним“.

"Най-лесно е да кажеш, че някой ти бил приятел или не. И какво като ти е приятел. На кой сме дали нещо или сме толерирали в момента. Да е мислил Костов като го е продавал“, допълни премиерът относно приятелството си с Валентин Златев.

Той повтори и тезата на шефа на “Лукойл“ от преди дни, че в момента рафинерията работи с два пъти по-малък капацитет от планираното при същите разходи.

"Когато е изградена по социалистическо време, рафинерията е разчетена да преработва 12 млн. суров петрол, сега преработва 5 млн., а експлоатационните разходи (ток, работни заплати и т.н.) са едни и същи", каза Борисов.

Разбира ли министърът на икономиката от икономика?

В същото време от нефтопреработвателното предприятие, собственост на руската “Лукойл“ и управлявано от Валентин Златев, считан за близък приятел на Бойко Борисов, излязоха с писмо срещу Трайков.

Златев пита министъра дали може ли да смята, интересува ли се от икономика и дали изявленията му са лични пристрастия или държавна политика.

Конфликтът между двамата се заформи миналата седмица след кръгла маса за цените на горивата с участието на министри, производители, търговци и превозвачи. Трайков заподозря споразумение между участниците на пазара, тъй като производствените цени у нас са много високи, а няма внос, който да компенсира необоснованите печалби.

Златев нарече твърденията на министъра "произволни" и заяви, че "Нефтохим" работи на загуба от две години. В отговор Трайков каза, че ако рафинерията чак толкова не печели, държавата с удоволствие би си я изкупила обратно на цената, на която е била продадена.

Държавата да си върне рафинерията срещу 1.5 млрд. долара

"Ако аспирациите на министър Трайков към активите на най-големия инвеститор в България, която само от началото на тази година е реализирала 40% от данъчните постъпления в хазната, имат пазарен характер, а не изразяват намерение за национализация, бихме желали да информираме господин министъра за някои цифри", се казва в писмото на "Лукойл", разпратено до медиите.

От компанията изчисляват, че цената на завода е около 1.5 млрд. долара – 101 млн. долара са платени от "Лукойл" за 58% от акциите на "Нефтохим", 360 млн. долара – за изплащане на старите задължения на предприятието към фиска от преди приватизацията, 37 млн. долара – за изплащане на скрити задължения на "Нефтохим" към момента на приватизация и 1 млрд.долара – за въведени в експлоатация обекти в периода 1999-2010 г.

Според "Лукойл" министърът не може да смята, заради "изчисленията" му за дела на суровия петрол в цената на горивата.

"Ако от днешната крайна потребителска цена на дизеловото гориво извадим данъците и акцизите, делът на нефта като суровина представлява не 30, както твърди той, а 67% от цената му преди облагане“, се казва в изявлението.

“Само от тези цифри е видно, че достоверността на изчисленията на господин Трайков се различава от действителността с малко повече от 200 на сто. И ученик от началните класове може да пресметне, че ако стойността на 2/3 от една стока поскъпне с 1/4, цената на стоката ще се покачи далеч над седемте "изчислени" от министъра процента, още преди да бъде обложена със съответния акциз и да състави данъчната основа за още 20 процента облагане с ДДС", се казва още в писмото на "Лукойл".

Комбинатът от две години бил на загуба

В него се посочва още, че загубата им през последните 2 години е отразена в публичните финансови отчети на дружеството, които би трябвало да са отлично известни на министъра.

"Само в последно време 12 рафинерии са продадени или обявени за продажба, заради финансови загуби от тяхната дейност. За компаниите от световния нефтен бранш със сигурност ще бъде интересно да научат, че българският министър на икономиката и енергетиката разполага с неизвестно за тях ноу-хау – как техните рафинерии да печелят при скъп нефт и свито потребление", казват от "Лукойл".

Според предприятието от 20 години насам един от основните проблеми на българския пазар като цяло, и в частност в търговията с горива, са контрабандата и нелегалният внос.

Дружеството хвали настоящото правителство като “единственото, което предприе ефективни мерки за въвеждане на ясни правила в този сектор“. Те се изразявали и в данните за отчетени с 35 млн. лева по-големи обороти на бензиностанциите в страната, отколкото през същия период на миналата година, въпреки свитото потребление, допълват от рафинерията.

"На този фон, тревогите на господин Трайков за липсата на условия за пазарна конкуренция предизвикват огромно удивление, защото създаването на такива условия е именно негово задължение в качеството му на министър на икономиката", пише в изявлението на "Лукойл".

Обикновена министерска некомпетентност или провокация

В допълнение в него се посочва, че “бихме приели твърденията и квалификациите на господин Трайков за проява на обикновена некомпетентност, ако те не представляваха по своята същност провокация срещу компанията и извличане на лични дивиденти от недоволството на хората заради ниските им доходи".

В заключение "Лукойл" казват, че когато един министър внушава чрез медиите, че за тези ниски доходи е виновен не някой друг, а най-големият чуждестранен инвеститор в България, остава надеждата, че той изразява лични пристрастия, а не мнението на българското правителство.

Трайков: Има легитимни въпроси, които държавата може да поставя

В отговор на писмото на "Лукойл", Трайков заяви от Брюксел, където е на извънредна среща на министрите на енергетиката от ЕС за ядрената безопасност, че "има легитимни въпроси, които държавата може да поставя на компаниите от гледна точка на конкуренцията и пазарна среда". Според него отправените от рафинерията упреци са странни.

"Бих искал първо да чуя техните отговори на въпросите, които аз съм поставил, и с удоволствие съм готов да коментирам темите, които визират в писмото си", посочва Трайков в съобщение на пресцентъра му.

"През цялото време говоря за правилата на конкуренцията и свободната пазарна среда, които държавата трябва да осигури. Ако има конкретни сигнали, които трябва да бъдат проверени, това е работа на КЗК и затова правителството се е обърнало към комисията по този въпрос“, подчертава министърът.

"Национализация е произволен звук, който със сигурност не е възникнал в моя речник. Аз говоря винаги за икономическа ефективност, конкуренция и свободна пазарна среда. Ние сме дясно правителство и идеи като национализация по никакъв начин не могат да кореспондират с нашата икономическа политика“, казва още Трайков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

298 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #298

  По-голям популист от Б.Борисов в тази държава няма,а той реве от популистите.Чуйте го добре как защитава своя приятел В.Златев ,като заявява ,че сега рафинерията плащала за ток и работни заплати ,толкова,когато преработвала 12 млн. т.нефт.Това е пълна лъжа и глупост изречена от министър председателя на България.И най-непросветеният човек знае,че днес от бившото НХК не е останало нищо-нито броя на работниците ,нито броя на предприятията които харчеха ток.

 2. Анонимен
  #297

  нефтохим деиствително преработваше 12 мильона тона но колко завода бяха Сега вече няма химически производства а е само рафинериата т.е./чаиника/.Преди работеха 12000 човека,а сега 3000 дори няма и толкова така,че твърдениата на Б.Б. са мъгла за наивници.Деиствителната стоиност на ДГ съобразно ндправените деиствитело ражоди е - 38 ПРОЦЕНТА.Ха сега де.

 3. Д-р Къосев
  #296
 4. BANKIA
  #295
 5. Иво
  #294
 6. Нормален
  #293
 7. N
  #292
 8. nabludatel ot chujbina
  #291
 9. Lozev
  #290
 10. Гайдето
  #289

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.