Трайков предложи на OMV газовата връзка България-Турция да е част от “Набуко“

Трайков предложи на OMV газовата връзка България-Турция да е част от “Набуко“

Да се ускори изграждането на газовата междусистемна връзка България-Турция, която впоследствие да е част от газопровода “Набуко”, е предложил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на среща с изпълнителния директор на международната проектна компания "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" Райнхард Мичек във Виена.

“С реализацията на тази връзка на практика ще се даде реален старт на проекта, който ще осигури достъпа на страната ни и на ЕС като цяло до газовите ресурси на Каспийския регион и Близкия изток“, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В сряда пък Министерският съвет одобри сключването на Споразумение за подкрепа на проекта "Набуко" между България, международната проектна компания и българското ѝ дружество. Документът се предвижда от подписаното миналата година в Анкара междуправителствено споразумение между страните участнички в проекта. Споразуменията за подкрепа целят детайлизиране на режима на осъществяване на проекта "Набуко" във всяка от държавите, през които ще минава трасето на газопровода. 

Трайков е обсъдил също така с висшия мениджмънт на компанията ОMV възможностите за изграждане на платформа за газова търговия в България, подобна на Централноевропейския газов хъб (CEGH), в който OMV държи 80%.

Трайков се срещна и с ръководството на Федерацията на австрийската индустрия, с което са очертани мерките за насърчаване на австрийските инвестиции у нас. Техният акцент ще са взаимните контакти между средни компании.

Във вторник Трайков и австрийският вицеканцлер и федерален министър на финансите Йозеф Прьол подписаха спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото между двете държави. Документът създава благоприятни условия за осъществяването на двустранните икономически отношения, стимулира инвестиционното сътрудничество и осигурява реални условия за свободното движение на хора, стоки и капитали, посочват от ведомството.

Въведени са и ефективни механизми за предотвратяване на възможността за заобикаляне на данъчното облагане чрез изнасяне на доходи към и през ЕС, без те да са обложени в държавата на източника, както и пренасочването им от Австрия към различни бенефициенти, местни лица на други държави от ЕС и извън ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?