Трайков: Президентът трябва да е балансьор, без да е задкулисен играч

Трайчо Трайков, сн. БГНЕС

Държавният глава трябва да бъде балансьор, но не задкулисен кукловод. В работата му водещ трябва да бъде националният интерес, ако партиите работят за него, няма да имам основания за претенции към тях и обратното. Това каза пред БНТ в понеделник Трайчо Трайков, обяснявайки че няма амбиции да бъде арбитър между партиите.

 

По думите на кандидата за президент на Реформаторския блок заслужава да се работи в посока на изграждането на газовия хъб "Балкан". "Каквото и да излезе в тази посока, ще е добре, стига парите да не вървят пред мисленето“, уточни Трайков.

Той каза още, че правителството има добри решения в сферата на енергетиката, като промяната в Закона за енергетиката, но и много плахи действия в същата тази област.

 

Трайков разкритикува правителството за това, че все още бившият енергиен министър Румен Овчарова е представител на държавата в "Лукойл", а друг бивш енергиен министър на социалистите - Петър Димитров, е в ръководството на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

 

Кандидатът на Реформаторите коментира и други решения на правителството. Трайков се спря на актуалния скандал с "Царските конюшни" в София, заради които областният управител на столицата Веселин Пенев подаде оставка. Той припомни, че отношението на властта към тази сделка е било много по-категорично, отколкото позицията на правителството към един друг имотен скандал в София - този за дипломатическия клуб в "Бояна".

 

"Много е важно да се прави разлика в отговорностите на институциите и властите. Какви се тези раздавания на присъди от г-н Цветанов? Думите на г-н Цветанов, съдържащи упрек, обикновено завършват с осъдителни присъди за България. За да повярваме в искреността на борците за справедливост трябва да видим същата пламенност и за "Бояна", каза Трайков.

 

Той отбеляза, че е гледал репортаж от събитие, на което кандидатът на БСП ген. Румен Радев държи реч, а хора тъпчат знамето на ЕС и развяват руски знамена. "Какво ще дойде като бъде съсипан ЕС?", попита Трайков. И си отговори - визи и война.

"Ген. Радев от една страна казва, че поддържа НАТО. Руските патриоти не мисля, че могат да бъдат сериозни опоненти на българските патриоти, Очевидно не могат да бъдат и съюзници", каза още Трайков.

Кандидатът на РБ обясни също, че ако спечели изборите ще работи за довършване на съдебната реформа. А от думите му стана ясно, че говори за реформа на прокуратурата.

"Прокуратурата мълчи по твърде много въпроси, за които хората чакат да чуят гласа ѝ. И говори по други въпроси, които звучат във фалшива октава", каза още Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България