Трайков произведе ток със стъпките си

Трайков с разходи по плочките Pavegen

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изпробва иновативната технология за производство на електроенергия от стъпките на пешеходци Pavegen, с чиито възможности могат да се запознаят софиянци и гостите на столицата край Народния театър "Иван Вазов" в следващите две седмици.

Новите технологии са тези, които правят развитието на енергетиката все по-интересно, каквото беше при телекомуникациите преди 15 години, коментира Трайков, цитиран от пресцентъра си. На новото трябва да се дава път по начин, който наистина вещае за нас едно по-хубаво бъдеще, допълни той при представянето на проекта, подкрепян от компанията "Джони Уокър" и спечелил предпочитанията на българите за експериментално внедряване у нас.

Проектът Pavegen е разработен от Лорънс Кембъл-Кук и вече експериментално се тества в Източен Лондон, след което се предвижда да се приложи в много региони на Великобритания. Специалните плочки, поставени в тротоара, могат да генерират и съхраняват енергията от стъпките чрез литиево-полимерни батерии и да захранват например електрическите лампи по улиците или пешеходните зони.

Новите технологии в енергетиката ще стават все по-ефективни и по-евтини. Иновация като плочките Pavegen може да генерира практически неизчерпаема енергия, но е важна и цената на произведения ток, заяви Трайков при представянето на технологията. По думите му е ясно, че ядрените и въглищните централи, както и всички традиционни източници на енергия, няма да се дадат "без бой“ и затова технологиите, които нарушават старите бизнес модели, имат нужда от подкрепа.

Трайков изчисли, че разстоянието от неговия кабинет в икономическото министерство на близката до Народния театър улица "Славянска" е 250 крачки. Ако човек го измине пеша, ще се генерират около 1.5 киловата електрическа енергия, посочи Трайков. Той илюстрира ефектът от иновацията и с още един пример - ако по една плочка в продължение на 100 денонощия минават хора, ще се произведе толкова електрическа енергия, колкото от хидроенергийния възел "Цанков камък“ за половин час, което не е никак малко.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес