Трайков се консултира за АСТА в Берлин и увещава три компании да дойдат у нас

Трайков се консултира за АСТА в Берлин и увещава три компании да дойдат у нас

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е в Берлин, където ще консултира позициите за международното търговско споразумение АСТА, което България е подписала, но Германия не е. Трайков участва в заседание на Българо-германския кооперационен съвет и очаква от домакините да поставят конкретни бизнесказуси, свързани с компании, които вече са активни или са били активни в България и искат нещо да се оптимизира или да се реши някакъв проблем. "А нашите бизнесказуси са свързани с компании, с които и сега разговаряме и искаме да привлечем", каза министър Трайков, цитиран от Дойче веле.

"Не мога да кажа имена, но има три компании, за които ще апелирам към колегите от германското министерство да дадат едно рамо", заяви още Трайков с уточнението, че една от фирмите развива дейност в автомобилната промишленост, а друга - в IT-сектора.

"Ние на практика сме част от същото икономическо пространство като германците. Но сме много по-евтино място да се прави бизнес. Така че винаги, когато в Брюксел говорим за обща индустриална политика на ЕС, аз казвам, че ако някой германски или холандски инвеститор мисли къде да премести производството си, то трябва да има локации вътре в общността, а не в Китай или Индия, защото работим по едни и същи правила."

Сегашното посещение на Трайков в Берлин става по-малко от две седмици след визитата му там заедно с премиера Бойко Борисов и други министри от българското правителство. Междувременно се разбра, че България е една от 22-те страни в ЕС, която е подписала ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането").

"Ще говорим за координирането на политиките на България и Германия, включително ще ги питам какво мислят за АСТА", каза лаконично министърът преди заседанието в Берлин.
Спорният документ цели "създаване на законни стандарти за опазване на правата върху интелектуалната собственост и за засилено международно сътрудничество", но съмненията са, че това ще е инструмент за централизиране на надзора върху интернет и ще стане първият световен договор за контрол върху мрежата. За броени дни в България се формира широк фронт срещу АСТА с настояване България да не се ангажира с него.

На въпрос ще повлияе ли позицията на Германия по споразумението АСТА на решението на България дали да ратифицира документа, министър Трайков, цитиран от Дойче веле, отговаря: "Процедурите в Германия са по-дълги при първоначалното подписване. А при нас тежестта е при ратификацията по подписване. Ние разрешаваме в случая на нашия посланик в Япония да подпише под условие и след това вече има ратификация от парламента. По-бавната процедура е ратификацията. Ние подготвяме кръгла маса и в парламента ще го обсъждаме, такъв дебат ще направим в България и ще видим какво ще е крайното решение."

Споразумението АСТА беше подписано миналата седмица в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС. Не го подписаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.

Според министър Трайков обаче острите реакции сред българското общество си имат обяснение: "В последно време много се говореше за американските закони SOPA и PIPA, които са много остри и репресивни и когато се заговори за AСTA, хората веднага направиха аналогия с другите два закона. Пък и никой не иска да чувства заплаха за нещо, свързано със свободата му или за продукти, които ползва. Когато става дума за граждански права, за свобода, за лично пространство, хората имат право да са наистина взискателни и чувствителни. Вижте какво прави сега киноиндустрията - ти имаш възможност или да купиш един филм за 50 евро, или да те вкарат в затвора, че си го взел нелегално. А кое е правилното? Правилното е да може да го купиш за 2 евро, нали? И тогава едва ли някой ще рискува да ходи в затвора за 2 евро", изтъкна министър Трайчо Трайков.

В Берлин той е изнесъл доклад на тема "България - сигурно и преспективно място за бизнес и инвестиции".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?