Трайков се похвали пред британци с вложени 80 млн. евро в културни ценности

Министър Трайков показва на британски журналисти базиликата Св. София

През последната година са инвестирани 80 млн. евро в културни забележителности, свързани с туризма в България, което ще даде възможност и на хотелиерите да предлагат по-качествен туристически продукт,. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща в петък в София с 11 британски журналисти, които от пет дни са в България на финансирана с европари обиколка на ски и спа курортите Боровец, Банско и Сандански за рекламно кампания във Великобритания.

Трайков разговаря с журналистите по време на обиколката им из археологическите находки в криптата на базиликата "Св. София“ и им обясни, че фокусът на българската политика в туризма е страната да стане целогодишна дестинация, която предлага уникални културно-исторически находки, качествени уелнес и спа услуги заради голямото си богатство от минерални води, практикуване на голф като новооткрита дестинация. "Целият този потенциал трябва да се интегрира и да привлича инвестиции“, подчерта Трайков.

"Преди 15 години Банско бе малко сгушено градче без кабинков лифт и аз много го харесвах така, но се стигаше трудно. Днес строителството на магистралата до Гърция ще улесни достъпа на туристите до него“, даде пример той пред британските журанисти. По думите на Трайков подобряването на инфраструктурата е важно за развитието на курортите, но то трябва да се прави с внимание към природата, допълва пресцентърът на икономическото ведомство. Министърът обяснил още, че по критериите за инфраструктура и качество на ски пистите Австрия се оценява по-добре от България, но по другите показатели – настаняване, храни и напитки, забавления и контакт с местните хора, България е на по-добри позиции.

Споделяне

Още от Бизнес