Трайков се съмнява, че КПКОНПИ се интересува от обясненията му

"Не мога да разбера, нито имам база за това коя част от моите доходи те намират за незаконни"

Трайчо Трайков, сн. БГНЕС

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков изпитва сериозни затруднение да събере всички документи, необходими му, за да докаже законния произход на парите, които Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) подозира като незаконни.

Това стана ясно от думите му пред бТВ, ден след като от комисията обявиха, че Софийският градски съд (СГС) е уважил искането ѝ за запор на негово имущество, свързано с евентуален бъдещ иск за 2.4 млн. лв.

"Те започват с 2007 г. във време, когато не само, че не съм бил в политиката, а и не съм си и мислил, че ще ми се случи такава лудост да вляза в политиката, нито, че ще има такъв случай. Т.е. те започват отпреди 11-12 години, очевидно им се струва в началото, че има някакво обяснение, и след това се завърта като една снежна топка и те казват всичко това е незаконно", коментира настоящият общински съветник.

Той изрази сериозно съмнение, че КПКОНПИ въобще ще разгледа документите, които ѝ предостави в 2-седмичния срок, в който се очаква той да докаже законния произход на средствата, които в противен случай биха станали обект на иск от страна на комисията.

"Тъй като и моята биография е публична и в нея е ясно, че допреди няколко години съм работил основно и съм живял в чужбина. Това е свързано със справки от чуждестранни банки, работодатели, неща, които не стават за ден-два. Изпитвам съмнение, че в тази комисия имат желание да чуят моите аргументи. Призовката за повдигане на обвинението дойде на Бъдни вечер, датата на запора е от рождения ден на сина ми и медийните изяви на г-н Георгиев са непосредствено преди рождения ден на дъщеря ми. Вчера с жена ми проверихме кой е следващия празник, за да знаем кога да очакваме нещо неприятно", добави Трайков.

По думите му той е бил извикан от служители на антикорупционния орган в Благоевград без да му дадат обяснение защо там. Впоследствие са му представени всички събрани данни за него и семейството му, по които сега предстои той да даде обяснения.

"Отидох, прелистих една купчина с неща, кореспонденции и всякакви други ровения в моя и на близките ми живот и поисках копие от тези неща, които са важни за мен, за да мога да взема някакво отношение. Казаха, че не може, защото е класифицирано, но въпреки това ми дадоха срок, в който трябва да отговоря. Впоследствие, след нашата среща тези материали са били декласифицирани и аз вече съм могъл да ги получа, но те не са ме уведомили за това и едва вчера го е научил адвокатът ми, когато е отишъл в съда да се запознае с делото. Както наказателното производство, въз основа на което е започнало всичко това, беше прекратено от съда, защото не е ясно в какво ме обвиняват и какво е трябвало да направя, за да не ме обвинят, така и аз не мога да разбера, нито имам база за това коя част от моите доходи те намират за незаконни", каза още бившият енергиен министър.

За пореден път той категорично отрече вменяваната му от прокуратурата наказателна отговорност по т.нар. дело "ЕВН" за продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество през 2011 г. По него той е обвиняем заедно с бившия вицепремиер Симеон Дянков, съиздателя на "Капитал" и "Дневник" и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на дружеството и двама негови служители.

"Обвинението към мен е, че не съм предотвратил продажбата, която извършва Агенцията за приватизация, като министър, каквито правомощия аз като министър нямам и не бих могъл да имам. Аз би трябвало да съм укорим от закона, ако се опитам да се бъркам в работата на Агенцията за приватизация. От друга страна пък тяхната работа се смята за добре свършена, защото тогавашният ѝ шеф сега е министър на икономиката", добави иронично Трайков.

Той припомни, че преди време е имал подобен казус и с бившата комисия за конфликт на интереси, която се вля в КПКОНПИ, след като нашумя покрай скандала с бившия ѝ председател Филип Златанов.

"Тази комисия по-известна като комисията на онзи с тефтерчетата – Златанов, където пишеше кой да се удари, тогава нейното мнение на всички съдебни инстанции беше опровергано и аз не съдих държавата след това, защото си мислех, че глупостта или безгръбначието на някои хора не е основание да осъдиш данъкоплатеца, но ето, че това се случва отново и не му се вижда краят", разказа Трайчо Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България