Трайков видя противоречия в мотивите за отстраняването му

Обвиненията за Катар са нелепи, уж енергетиката не е мръднала, а премиерът повишава ресорния зам.-министър

Трайков видя противоречия в мотивите за отстраняването му

Редица противоречия в мотивите за отстраняването му от поста министър на икономиката, енергетиката и туризма видя Трайчо Трайков, който в петък обясни, че на практика не е подал оставка, а е махнат от поста. Той опроверга не само официалното съобщение от предишната вечер, според което Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ обсъдила и приела депозираната оставка, но и мотивите, с които премиерът Бойко Борисов обясни решението си да се раздели с икономическия си министър.

Трайков даде да се разбере, че причините за отстраняването не са нито гафът с проваления бизнес форум в Катар, нито цялостната му работа в енергийния и икономическия сектор, а позицията му за АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и преговорите с "Газпром" за цената на получавания от България газ. Той обясни пред БНР, че не е изключено да се върне на работа в частния сектор, който по думите му винаги има нужда от мениджъри с по-широк поглед върху нещата и от много висок калибър.

Икономическият министър изрази и учудването си от това, че Борисов хем го маха защото в енергетиката нищо не се е променило, хем в същото време хвали отговорния за този ресор зам.-министър Делян Добрев колко добре си върши работата и го прави министър.

В петък сутринта Трайков отиде в парламента преди да внесе оставката си в Министерския съвет и разказа, че тя му е била поискана от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов веднага след като правителствената делегация кацнала в четвъртък вечерта в София от Катар, а не е била подадена с лични мотиви, както обясни самият Цветанов пред бТВ в петък.

"Мотиви не ми бяха поискани, освен с половин уста за конфузната случка в Катар, което е нелепо. Според мен истинските причини за отстраняването ми рано или късно ще станат ясни", заяви Трайков.

Министърът в оставка обясни, че е имал само разговор с Цветанов и Борисов. В него казал на премиера, че ако му иска оставката, ще си я подаде, което явно е послужило за основа на прессъобщението от ГЕРБ.

Пред БНТ пък премиерът Бойко Борисов обясни, че отдавна бил недоволен от работата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, но проваленият икономически форум в Катар бил "капката", която преляла търпението му, и това довело до отстраняването на Трайков. Според него икономическото развитие изоставало, а енергийните проекти не са мръднали от времето на предишния кабинет.

ГЕРБ приел неподавана оставка

"Минах да ви видя от уважение към вас и към българските граждани. Вие много добре знаете, че аз не съм член на ГЕРБ и логично не бих могъл да подам оставката си пред Изпълнителната комисия на политическата партия. Тя ми беше поискана от вицепремиера Цветанов, след като кацнахме снощи в София. Това не беше необходимо, защото министър-председателят можеше във всеки момент да ми каже, че вече нямам доверието му и аз щях да я подам без никакъв проблем. Затова въпреки създалите се обстоятелства днес нося оставката си в Министерски съвет", каза Трайков пред журналистите в парламента.

"С Трайков започнахме много неща, но за три години нищо не е направено и напредък в икономиката няма, разлика с предишното правителство в енергетиката няма – нищо не е станало по-независимо, тепърва ще правим първи копки на интерконекторните газови връзки”, посочи Борисов пред БНТ. "Трайков бил инакомислещ, бил против неща, за които съм бил аз, що за глупости”, възмути се той.

Капчицата, преляла търпението към Трайков, била иначе "брилянтно организираният” от външното министерство икономически форум в Катар, който обаче бил насрочен в неподходящ час. "Защо трябваше да се открива в 10 часа, кой ще стане по това време като го няма шефът”, попита Борисов. Той обясни, че само 45 минути по-късно имал среща с емира на Катар и това също провалило форума.

Младенов се пече на бавен огън в Катар, а Трайков на плажа

"Докато Ники Младенов се печеше на бавен огън заради това, Трайков се печеше на плажа. В това време Ники Младенов ми звъни, че никой няма на форума”, разказа премиерът. Според очевидци обаче всъщност Трайков е бил заедно с Борисов на плажа.

По-късно икономическият министър обясни, че почти всички от правителствената делегация в паузите между срещите са слизали на плажа, и посочи, че неговата работна програма била една от най-натоварените. Трайков призна, че действително бизнес форумът в Катар бил единственото слабо звено от визитата, но даде да се разбере, че вина за това имат и премиерът, и външният министър Николай Младенов. Те двамата също трябвало да присъстват на откриването на проявата, но не дошли. Вариантът бил и Трайков да си тръгне като видял, че има само български фирми, но предпочел да остане и да говори пред тях.

Трайков посочи, че от началото на мандата неведнъж е бил на различни мнения с премиера и Борисов понякога се е съобразявал с неговите виждания, друг път - не, "но за пръв път ме уволнява". Той даде за пример как министър-председателят е приел неговата позиция за увеличаването на ДДС и национализирането на пенсионните фондове. "С бившия шеф на НЕК Красимир Първанов сюжетът също бе сложен, но премиерът се съобрази с моетo мнение, но не така се получи с шистовия газ. Винаги сме имали дебат като подчинен и началник, когато началникът винаги може да реши да се освободи от подчинения", разказа министърът.

Малко преди появата на премиера пред БНТ лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че зад смяната на Трайков вижда намесата на енергийния октопод и че махането му е защото защитавал националните интереси в проекта АЕЦ "Белене".

"Що за идиотско твърдение, че Трайков бил против АЕЦ "Белене”, а аз - за. Лично пратих Трайков и Дянков в Москва преди месец да кажат на руснаците, че няма да строим "Белене”, искаме да си плащаме реактора и да го слагаме в Козлодуй”, заяви Борисов.

"Благодаря му (на Трайков) за усилията да работи, но сега Делян Добрев ще свърши по-добра работа”, анонсира по своя начин министър-председателят бъдещия икономически министър, което се очакваше като избор.

По-късно Трайков коментира, че заместникът му Делян Добрев ден по-рано бил готов да си подаде оставката заедно с него. Сега Трайков пожела успех на наследника си.

Трайков: Ще си проличи дали греша за "Белене", "Южен поток" и цената на газа

"Може и да греша. Аз гледах интервюто на министър-председателя тази сутрин и той каза неща, които ако се случат по този начин, значи греша. Ако "Белене" обаче се осъществи при сегашните условия, значи не греша. Ако не бъдем подкрепени да защитим позициите си за 59-те км в "Южен поток" и възвръщаемост над 8%, а не 8%, значи не греша. Ако до края на месеца не бъдат намалени цените на газа по сегашните доставки с 10-15%, значи не греша. Но ако всички тези неща се случат, значи не греша и наистина причината е конфузът в Катар", каза Трайков в кулоарите на парламента.

Той благодари на колегите си от Министерския съвет, "с които работихме чудесно във времето на тежка криза, на парламентарната група на ГЕРБ, която много пъти ме подкрепи, на екипа си, който се справи с един нелесен ресор и на всички, които са подкрепяли това, което правим".

По думите му през тази година, която в края на миналата бе анонсирана от Бойко Борисов като Годината на Трайков, се чакат едни много добри неща, едни много интересни проекти и в икономиката и в енергетиката.

"След две години подготвителна работа вече сме на финалния етап на двете междусистемни връзки. През май месец започват колегите на българо-румънската връзка. До края на годината на българо-гръцката. Във вторник на съвместно заседание на двата кабинета БГ и Турция трябва премиерите да подпишат съвместна декларация, която да даде стратегическо решение. В икономиката предстои изграждането на високотехнологичния парк, предстои и стартирането за нисколихвените кредити. Всичко това, ако действително моят наследник е Делян Добрев, тъй като снощи той искаше да напусне заедно с мен, но ако действително е приел, аз ще се радвам, че е така", заключи Трайчо Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?