Трайковски имаше ключова роля за решаването на "езиковия спор"

Като външен министър на Македония Борис Трайковски имаше ключова роля за договарянето на Съвместната декларация от 22 февруари 1999 г. между министър - председателите Иван Костов и Любчо Георгиевски, с която бе сложен край на дългогодишния "езиков спор" и даде реален шанс за развитието на отношенията между двете държави.

Заради липсата на съгласие към този момент не бяха подписани 22 междудържавни споразумения.

Декларацията беше подписана "на официалните езици на двете държави - на български език, съгласно българската конституция и на македонски, съгласно конституцията на Република Македония". В документа се посочва още, че "двете страни нямат териториални претенции една спрямо друга" и "нищо от македонската конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява основа за намеса във вътрешните работи на България с цел защита на статута на лица в България, които не са граждани на Република Македония".

Месец по-късно избухна конфликтът в Косово, довел до военната операция на НАТО в бивша Югославия. САЩ, ЕС и НАТО приветстваха подписването на декларацията между София и Скопие като голям пробив, както и факта, че България и Македония са намерили европейско решение на съществуващия проблем.

Споделяне

Още от Свят