Трайно безработни ще останат без помощи, ако не учат

От следващата година трайно безработните, освен че ще трябва да заработват помощите си с 14 дни обществено полезен труд, ще бъдат длъжни и да посещават курсове за професионално обучение, които да им дадат шанс да си намерят работа. Ако откажат да учат, ще им бъдат спиране помощите, каза в неделя заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

 

Какво точно ще учат хората, които от години са на социални помощи, ще зависи от региона, в който живеят. Очаква се обучението им да продължава между 4 и 5 месеца и така около 5 хиляди души да намерят мястото си на пазара на труда.

 

"Ако откажат да се включат, ще им бъдат прекратени социалните помощи, така както ако откажат да полагат обществено полезен труд", посочи Янкова.

 

За следващата година социалното министерство предвижда и още две програми за безработните. Със земеделското министерство се работи по възможност тези хора да се включат в залесяването на отделни райони в страната. Другата програма предвижда безработните да поддържат паметници на културата и да участват в курсове по реставрация.

 

"Възможно е някъде да бъдат обучени и като градинари, където има възможност за такава инфраструктурна поддръжка към музеите и някои от паметниците на културата", добави Янкова.

 

Тя припомни, че в проектобюджета за 2014 г. са предвидени 100 млн. лв. за мерки по плана за действие по заетостта.

Споделяне

Още от България