Трайно безработни ще отстраняват щетите от бедствията

Снимка: Архив

Трайно безработни ще бъдат наемани от общините в дейностите по отстраняване на щетите от наводнения и други бедствия през тази година. Това предвижда мярка от Националния план за действие по заетостта, който беше представен в социалното министерство в четвъртък.

Кметовете ще плащат половината от минималната работна заплата за четиричасов работен ден по тази програма, съобщи Елка Димитрова, директор на дирекция "Политика на пазара на труда" в социалното министерство.

За дейностите в националния план са предвидени 73 млн. лв. от държавния бюджет.

През тази година се закриват програмите, доказали слаба ефективност, като програма "Сигурност“ и "От социални помощи към осигуряване на заетост“ и се заменят от нови.

За първи път ще се реализира програма "Клио“ съвместно с Министерството на културата – общините ще могат да кандидатстват с проекти за осигуряване на заетост и обучения на хора, които да работят по туристически, исторически или културни обекти.

През тази година има промени и в програмата за асистенти на хора с увреждания, която е за 8.8 милиона лева, като лицата са на петчасова заетост и с по-високо възнаграждение заради увеличената минимална работна заплата. Въведен е подоходен критерий на човек от семейството – той не трябва да надвишава 325 лева. Този критерий няма да се прилага при децата с увреждания, уточни Димитрова. Идеята е средствата да се насочат към най-нуждаещите се.

"Регионалните програми за заетост през 2015 г. са приоритетно насочени към областите с най-високи нива на безработица. Направили сме така, че обученията и различните програми за заетост да отговарят на специфичните нужди на различните бизнеси“, коментира Димитрова. Тя допълни, че значителни средства за субсидирана заетост са заделени за най-слабо развития Северозападен район – за област Видин – над 447 хиляди лева, за областите Монтана и Враца съответно с 440 и 432 хиляди лева.

Споделяне

Още от България