"Тракийска пепелянка": F-16 vs. МиГ 29 (снимки и видео)

Aмерикански изтребители ще помогнат и за охраната на българско небе

Снимки: ВВС

"Тракийска пепелянка". Това е най-мащабната военна авиотренировка тази година  у нас. В нея ще се включат български изтребители и вертолети, американски, румънски, гръцки и други. 

Очаква се след края на летателната тренировка до 6 американски изтребители F-16 да останат в България, за да усилят охраната на българското въздушно пространство. Освен това те ще подпомогнат за усвояването на новите изтребители F-16 Block 70, които страната ни закупи от САЩ за над 2 млрд. лева и се очаква да пристигнат през следващите години. 

От българска страна ще участват изтребители МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 от авиобаза "Граф Игнатиево", вeртолети Ми-24 и AS-532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски. 

В рамките на учението (14 септември - 25 септември) ще се разиграе атака срещу обекти от критичната инфраструктура. 

В съвместните полети ще вземат участие сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, ВВС на Република Гърция и на Румъния.

През втората летателна седмица ще се включат екипажи на ВВС на САЩ в Европа със самолети F-16, които ще се пребазират в авиобаза "Граф Игнатиево" на 18 септември 2020 г.

F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските военновъздушни сили и Гръцките ВВС с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация, съобщиха от Военновъздушните сили.

"Тракийска пепелянка 2020" е най-мащабната за тази година международна летателна тренировка в България. 

Очаква се американските изтребители да останат у нас и след края на учението, за да участват в засилена мисия за охраната на въздушното пространство (enhanced Air Policing). 

Тя е част от мерките за сигурност на НАТО, въведени след незаконното и нелегитимно анексиране на Кримския полуостров от Русия през 2014. Те имат за цел да демонстрират отбранителния характер на НАТО и да възпират евентуална агресия на Русия.

През 2017 година четири самолета "Юрофайтър" (Eurofighter Typhoon) на Италия бяха разположени в авиобазата "Граф Игнатиево".

В последните месеци български изтребители бяха вдигнати на няколко пъти заради руски самолети над Черно море, което се случва от години.

Периодично български изтребители излитат по спешност заради самолети без полетен план, без радиовръзка и с изключен транспондер до българското въздушно пространство.

Според Военновъздушните сили всички те са предполагаема собственост на Руската федерация.

Тези полети допълнително намаляват летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

Споделяне

Още по темата

Още от България