Тракийско златно съкровище открито край село Свещари в резервата Сборяново

Уникално тракийско златно съкровище намериха археолози край село Свещари. Находката е открита късно в сряда при проучвания на т.н. "Омуртагова могила" в резервата Сборяново. Това съобщава пред БТА проф. Диана Гергова, ръководител на археологическия екип, открил съкровището.

Находката предварително е датирана от края на 4 век и началото на 3 век пр.Хр, но по-точна датировка ще бъде направена след анализиране на предметите.

По думите на археолога става дума за ритуално погребване на една голяма находка от златни предмети, която е била поставена в дървено сандъче. В сандъчето е намерена апликация към конска сбруя, както и половинката от една желязна юзда. Сред предметите има още златна диадема от тип, който за пръв път се открива в нашите земи, с прекрасни релефни изображения на лъвове и на фантастични животни, както и четири многоспирални гривни и един пръстен.

В ковчежето има също много златни копчета, мъниста с женски глави. Според проф.Гергова вероятно всички тези дарове са били обвити в една златотъкана материя, тъй като са открити огромно количество златни нишки.

По думите на професора това е изключително ценна находка, която заслужено се открива точно в столицата на тракийското племе гети и в техния царски некропол.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?