Трактора подвел Станишев за участието си в политиката

Трактора подвел Станишев за участието си в политиката
Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев призна, че се е срещал преди изборите с тогавашния съветник в ДАНС Алексей Петров, за да го пита верни ли са слуховете за участието му в политическия проект РЗС.

Това разказа бившият премиер в четвъртък, седмица след ареста на Петров, уличен за лидер на организирана престъпна група.

"Тази среща се състоя преди парламентарните избори, когато усилено циркулираха слухове за участието му, макар и индиректно, в един политически проект, който се нарича РЗС. Казах на г-н Петров, че ако това е истина, за което аз нямах никакви доказателства или факти, той трябва да направи своя избор, въпреки че се занимаваше в позиция на много ниско ниво в Държавната агенция за национална сигурност, казах му, че това за мен е неприемливо. Тогава той заяви, че няма намерение да влиза в политиката, очевидно, може би, не е било точно така", посочи Станишев.

След като през март 2009 г. бе осветен като секретен сътрудник на службите, Алексей Петров бе "устроен" в ДАНС, както се изрази тогавашният председател на агенцията Петко Сертов. Впоследствие стана известно, че Петров не е бил на "много ниско ниво", а дясна ръка на Сертов в агенцията, подчинена пряко на премира.

С днешна дата Станишев "обърна внимание коя е била една от основните мишени на РЗС през цялата последна година - БСП".

"Ако е вярно това, което министър Цветанов казва, че господин Петров 10 години е бил начело на организирана престъпна група, как така няколко професионални ръководства на МВР са проспали тази дейност? Как така е бил назначен за офицер под прикритие и е бил на щат в НСС?", запита Сергей Станишев.

При предишните правителства Алексей Петров се е водил секретен сътрудник на службите. Премиерът Сергей Станишев обаче е този, който дава съгласие Петров да се издигне на високо и видимо място в йерархията на спецслужбите.

Той не поясни защо е "благословил" това назначение, нито пък по чие предложение е станало. Според източници от БСП решението е лично на Станишев.

Алексей Петров се "освети" публично като "симпатизант" партия РЗС през декември м.г. Брат му Огнян Петров бе на трето място в изборната листа на РЗС в Ловеч.

Не съм знаел, че Боян Чуков е бил директор на "Лев корпорация"

Лидерът на БСП твърди също така, че не знаел, че съветникът му по външнопполитическите въпроси Боян Чуков е работел в свързаната с Алексей Петров "Лев корпорация".

"Не съм знаел, че Боян Чуков е бил изпълнителен директор на "Лев корпорация".Възможно е да е бил, нямам представа", каза Станишев.

Той отрече Алексей Петров да е финансирал БСП.

Чуков: Бях отстранен от корпорацията заради разминаване с Петров

От две години не съм виждал, нито съм чувал Алексей Петров, заяви пред четвъртък пред журналисти самият Боян Чуков.

Бил съм изпълнителен директор на "Лев корпорация" от края на 2005 г. до септември 2006 г., когато бях отстранен, защото моите виждания не съвпадаха с вижданията как по-нататък трябва да се работи, заяви Боян Чуков. Той добави, че никога не е имал никакво дялово участие в която и да е фирма, свързана с корпорацията. Чуков отбеляза и това, че по документи от никъде не се вижда корпорацията да е свързана с Алексей Петров.

В същото време посочи, че е имал коренно различни виждания именно с Алексей Петров, което е довело и до отстраняването му от шефския пост в компанията. В един период много по-късно Алексей Петров беше консултант на "Лев корпорация", каза Чуков.

Докато е бил директор на "Лев корпорация", имал служебен телефон от компанията, но след това го взел други човек от дружеството. Това е телефон, с който през 2006 г. съм говорил неведнъж и с вътрешния министър Цветан Цветанов (тогава зам.-кмет на Столичната община), с когото поддържахме съвсем нормални контакти, ходил съм при него, пили сме кафе и той имаше този телефон, каза Чуков. Министър Цветан Цветанов е бил подведен и вероятно той е дал телефона, който има, за проверка, предположи Чуков.

Той поясни, че телефонът, който ползва в момента, е бил на Филиз Хюсменова, бивш министър от правителството на Сакскобургготски.

Той уточни, че е бил съветник на бившия премиер Станишев от 21 юли 2008 г. до 27 юни 2009 г. От началото на 2008 г. нито съм се чувал, нито съм се виждал с Алексей Петров, декларира той и определи като "лишени от всякаква логика" съмненията, че Петров го е пратил за съветник на Станишев.

Бившият премиер бе "изпържен" от Алексей Петров – Трактора три месеца след смяната на властта. След като бе отстранен от ДАНС заедно с шефа си Сертов, Петров занесе на сегашния премиер Бойко Борисов изнесен неправомерно от МС доклад на ДАНС, предназначен за Станишев. Борисов определи постъпката на Петров като на "лоялен гражданин", а прокуратурата сне депутатския имунитет на Станишев и образува дело срещу него за изтичане на информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?