“Трамкар“ с 1.7 млн. лв. дългове и нов шеф

Задълженията на "Трамкар" към началото на декември са над 1.7 млн лева, заяви в понеделник председателят на Съвета на директорите на дружеството Андреас Енгибаров, цитиран от БТА. По думите му разследваният шеф на дружеството Христоско Вретенаров и главният счетоводител до този момент не са представяли истинското финансово състояние.

Енгибаров е научил за състоянието на “Трамкар“ едва в понеделник, преди заседанието на борда на фирмата след като е поискал справка. Дължимите суми за заплати на работните от месец август насам са 534 хиляди лева. Задълженията към външните доставчици на суровини, материали и услуги са над 1.2 млн. лева.

В дружеството са пристигнали уведомления от "ЧЕЗ – България" и от БТК за прекъсване на електрозахранването и на телефонните връзки заради неплатени сметки.

Междувременно в понеделник Съветът на директорите на "Трамкар" избра за изпълнителен директор досегашния член на борда Александър Цанов, а Вретенаров бе освободен за постоянно. Преди седмица Софийски градски съд (СГС) реши да отстрани временно нашумелия в последните 10 дни шеф на “Трамкар“.

Срещу него в момента се води досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери. Вретенаров сам инициира наказателното преследване срещу себе си, след като призна вината си за изчезването на 670 000 лева от касата на дружеството. Той се изповяда първо пред кмета Бойко Борисов, после пред дежурния прокурор Андрей Андреев, а след това и пред съдия от СГС.

Вретенаров намеси в скандала и името на шефа на “Столичен електротранспорт“ Йордан Василев. Той не остана по-назад и също си призна, че давал пари на ръководителя на “Трамкар“ за лични цели от касата на своето дружество. И по този случай бе образувано досъдебно производство, но Василев все още не е привлечен като обвиняем.

Споделяне

Още по темата

Още от България