Тръмп: Ако ме свалят от власт, всички ще станат по-бедни

Облаците над главата му се сгъстяват все повече след присъдите за негови сътрудници

Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС

"Ако ме свалят от власт, пазарите ще се сринат", коментира американският президент Доналд Тръмп в интервю за близката до него телевизия "Фокс нюз".

"Ако някога бъда свален, мисля, че пазарите ще се сринат и всеки ще стане по-беден. Не знам как може да бъде свален някой, който върши супер работа", добави той.

Примката около президента обаче все повече се затяга и според американски юристи е възможно да започне процедура за отстраняването му.

Бившият му адвокат Майкъл Коен се призна за виновен в съда по няколко обвинения, включително нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании. Коен каза под клетва, че Тръмп го е накарал да извърши престъпление като е платил на две жени, за да не говорят за предполагаеми връзки с него. Бившият ръководител на кампанията му Пол Манафорт пък бе признат за виновен по осем от 18-те обвинения в делото за банкова и данъчна измама и ще лежи в затвор до края на живота си.

Тръмп коментира пред Фокс, че е освободил икономиката, премахнал регулации, намалил данъци и създал работни места.

"Не знам как може да бъде импийчван някой, който е свършил такава добра работа“, каза той.

Повечето юридически експерти твърдят, че президентът не може да бъде обвинен за престъпление, но Конституцията позволява на Конгреса да се опита да го отстрани заради подобен случай.

Тези съдебни решения увеличават натиска върху Тръмп преди частичните избори през ноември, в които демократите ще се опитат да си възвърнат контрола над Камарата на представителите и Сената.

Тръмп не вижда престъпление в плащането на жени да си мълчат

В същото интервю Тръмп каза, че плащането на две жени, за да си мълчат, не е нарушение на законите за водене на предизборна кампания.

Той посочи, че плащанията са били направени с негови пари, а не от средствата на кампанията и настоя, че при това положение не става дума за никакво нарушение.

Това са били мои пари, заяви Тръмп и каза, че той впоследствие е научил, че на двете жени е било платено.

Тръмп обвини Коен, че се е поддал на натиска на прокуратурата и си измисля истории, но защити Манафорт.

Тръмп в защита на Манафорт

Пред Фокс президентът каза, че Манафорт е подложен на преследване за дейност, която е естествена за политическите консултанти и лобисти във Вашингтон.

"Аз се отнасям с дълбоко уважение към това, което той направи, към това, през което той премина. Той е работил за Роналд Рейгън в продължение на много години, работил е за Боб Доул (бивш сенатор и кандидат за президент)", каза Тръмп.

"Бих казал, по повод на това, което той е направил...Някои от обвиненията, които му отправиха... Възможно е всеки консултант, всеки лобист във Вашингтон да прави същото нещо", добави президентът.

Бъдещето на Тръмп зависи от политиката, а не от съда

Според лондонския "Файненшъл таймс" бъдещето на Тръмп ще бъде решено от политиката, а не в съда. Малцина очакват специалният прокурор Робърт Мълър да прибегне до конституционен прецедент и директно да обвини Тръмп, а смятат, че той ще стяга постепенно обръча срещу него чрез обвинения срещу настоящи и бивши хора от неговия екип.

Дори и нормалната процедура за импийчмънт чрез Конгреса също е повече политическа, отколкото юридическа, посочва вестникът. За целта в долната камара е необходимо обикновено мнозинство за задвижване на процеса. Ако демократите спечелят мнозинство на междинните избори през ноември и обърнат съотношението (сега републиканците са мнозинство там), това може да се случи.

После обаче делото отива в Сената, който единствено има правото да съди президента. А за да го осъди и да го отстрани от власт, и то по много сериозно обвинение от типа на държавна измяна, са необходими две трети от гласовете на 100-те сенатори. Това обаче е много малко вероятно в сегашната ситуация, отбелязва всекидневникът.

Това означава, че Тръмп може да бъде свален единствено от "съда на общественото мнение", а този момент ще дойде на следващите президентски избори през 2020 г.

След като изрежда фактори, които са за и против Тръмп, "Файненшъл таймс" стига до извода, че президентът систематично изпълнява обещанията, които е дал на онези, които гласуваха за него. И докато той все още може да се хвали в Туитър с постигнатото от него по въпроси като търговията и имиграцията, електоралната му база изглежда склонна да му прости много други прегрешения, съобщи БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?