Тръмп анулира и мерките срещу глобалното затопляне

САЩ няма да спазят ангажимента на Обама за съкращаване емисиите на въглероден диоксид

Тръмп анулира и мерките срещу глобалното затопляне

В присъствието на шефове на компании и миньори американският президент Доналд Тръмп подписа указ, който анулира усилията на президента Барак Обама за борба с климатичните промени и съживява въгледобивната индустрия. Така Вашингтон се отказва от лидерството си в международната кампания за ограничаване на опасното затопляне на планетата.

Планът на Обама, наречен "План за чиста енергия" (Clean Power Plan), наложи на топлоелектрическите централи ограничения над емисиите на въглероден диоксид, отбелязва Франс прес.

Тръмп произнесе кратка реч в Агенцията за защита на околната среда в присъствието на миньори от въглищни мини, в която не спомена нито веднъж проблема с промените в климата и изтъкна, че ще сложи край на "войната срещу въглищата".

"Моето правителство слага край на войната срещу въглищата. С днешния изпълнителен указ правя исторически стъпки за вдигане на ограниченията над американската енергия, за прекратяване на намесата на правителството и за отменяне на регулациите, които убиват работни места", каза президентът.

"Целта е да възстановя работни места, да върна нашите мечти и да направя Америка отново богата", заяви Тръмп, цитиран от ДПА.

Той ясно даде да се разбере, че САЩ не възнамеряват да спазят поетите от предшественика му ангажименти за съкращаване на замърсяването с имащия парников ефект въглероден диоксид, с което превърна отричането на климатичните промени в национална политика, коментира "Ню Йорк таймс".

На церемонията по подписването на указа Тръмп нареди на Агенцията за защита на околната среда да започне сложната и дълга юридическа процедура по оттегляне и пренаписване на въведения по времето на Обама План за чиста енергия, който щеше да доведе до закриването на стотици използващи въглища електроцентрали, замразяване на строежа на нови такива централи и замяната им с вятърни и слънчеви ферми.

По време на предизборната кампания Тръмп обеща да отмени основните решения на Обама в областта на климатичните промени - поредица от амбициозни регулации на Агенцията за защита на околната среда за съкращаване на емисиите парникови газове от захранвани с въглища електроцентрали.

Той ясно заяви, че американското водачество в глобалната кампания за борба с климатичните промени ще отстъпи пред ангажимента му за работни места в енергийната индустрия.

Тръмп още не е решил дали официално да се оттегли от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, но с отказа от политиките, които са нужни за изпълняване на американските ангажименти, САЩ по същество обявиха, че няма да се съобразяват с тях, без значение дали остават страна по споразумението, казаха експерти.

"Един от най-големите поводи за безпокойство е какво ще направят други важни страни, включително Китай, Индия и Бразилия, след като САЩ не изпълнят задълженията си по Парижкото споразумение", каза преподавателят по политика на околната среда в Харвардския университет Робърт Стейвинс, говорейки за някои от другите най-големи световни замърсители с въглероден диоксид.

"Най-лошият сценарий ще е Парижкото споразумение да се разпадне. Това би било голяма трагедия", каза Стейвинс.

Дипломати от някои от другите големи световни икономики казват, че смятат да продължат да изпълняват поетите си ангажименти по борбата с климатичните промени, с или без САЩ. Действията на администрацията на Тръмп обаче вероятно ще окуражат противниците на борбата с глобалното затопляне из цял свят, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Европейският съюз оглави критиките към усилията на Доналд Тръмп да осуети мерките на Барак Обама за борба с климатичните промени и даде да се разбере, че сега Европа ще поведе световните усилия в тази област, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

"Водачеството на ЕС, Китай и много други големи икономики сега е по-важно отвсякога. Когато става дума за климата и глобалния преход към чиста енергия, не може да има вакууми, а само придвижване напред и ние сме решени да прокараме този дневен ред", каза европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

ЕС има най-амбициозните цели за съкращаване на емисии парникови газове, отбеляза той. "Ще защитим и ще изпълним Парижкото споразумение", каза еврокомисарят.

Атаката на Тръмп срещу Плана за чиста енергия няма да даде незабавни резултати. Тя е изправена пред бюрократични спорове и съдебни дела, които може да отнемат години. Вчера коалиция от 23 американски щата, градове и окръзи обявиха намерението си да окажат отпор на решението на Тръмп, отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят