Тръмп: Бъдещето принадлежи на патриотите, не на глобалистите

Вашингтон щял да сключи "прекрасно" търговско споразумение с Лондон след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Бъдещето принадлежи на патриотите, не на глобалистите".

Това бе едно от основните послания на американския президент Доналд Тръмп по време на речта му пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Според Тръмп "бъдещето принадлежи на суверените и независими нации, които защитават гражданите си, уважават съседите си, както и разликите, които правят всяка страна специална и уникална".

Си Ен Ен, която редовно критикува президента заради отношението му към медиите, обяви, че това е "националистическа доктрина", представена пред най-многостранната организация в света.

Държавният глава на САЩ каза още, че се надява да сключи "прекрасно" търговско споразумение с Великобритания след излизането ѝ от Европейския съюз. Тръмп разкритикува търговските практики на Китай, но изрази надежда, че двете икономически суперсили ще успеят да постигнат споразумение, за да приключат спора помежду си.

Държавният глава разкритикува нелоялните според него търговски практики на Пекин и икономическия модел, зависещ от мащабни пазарни бариери, големи държавни субсидии и кражба на интелектуална собственост, както и на търговски тайни в големи мащаби.

Пред ООН Доналд Тръмп призова и за реформа на световната търговска система. Според него от десетилетия международната търговска система лесно се използва от страни, действащи със зла умисъл. Той посочи по-специално Китай. "Световната търговска организация се нуждае от драстична промяна", подчерта американският президент, призовавайки организацията да спре да определя Китай като развиваща се страна.

По отношение на мигрантските потоци Тръмп коментира, че всяка страна има право да защитава границите си. Според него омаловажаването на сигурността по границите е омаловажаване на "правата и достойнството на хората". Той се обърна към нелегалните мигранти, които се опитват да влязат в САЩ, като заяви, че докато е президент, Вашингтон ще защитава границите си.

По отношение на Иран Тръмп заяви, че ще засили санкциите, ако Техеран продължава провокативното си поведение в Близкия Изток. Ще има нови ограничения по отношение на централната банка на страната, посочи държавният глава.

Реакция предизвикаха и коментарите на президента по адрес на социалните медии, които имали антиконсервативен уклон. "Малък брой социални медийни платформи придобиват огромна власт за това какво виждаме и какво можем да кажем. Едно свободно общество не може да позволи на социалните медийни гиганти да заглушават гласовете на хората", каза Тръмп.

Споделяне

Още от Свят