Тръмп би направил изключение за новия кмет на Лондон

Доналд Тръмп

Републиканският претендент за Белия дом Доналд Тръмп, който предложи временна забрана мюсюлмани да влизат в Съединените щати, каза, че би направил изключение за новия кмет на Лондон Садик Хан, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

"Винаги ще има изключения", казва пред вестника милиардерът в отговор на въпрос как спорното му предложение ще се прилага към лондонския кмет Садик Хан, син на пакистански имигрант шофьор на автобус и шивачка, който встъпи в длъжност в неделя.

Тръмп заявява, че се радва на избирането на Садик Хан: "Ако върши добра работа, ще е чудесно".

В интервю пред списание "Тайм" Садик Хан каза, че иска да отиде в Съединените щати, за да се запознае с интересните програми, които изпълняват кметовете на Ню Йорк и Чикаго, но ще трябва да го направи преди януари, ако Тръмп спечели изборите на 8 ноември, посочва Ройтерс и цитира кмета на Лондон: "Ако Доналд Тръмп стане президент, аз няма да бъда допуснат там заради вярата си, което означава, че няма да мога да се видя с американски кметове и да разменя идеи с тях".

"Невежата представа на Доналд Тръмп за исляма може да накърни сигурността на нашите две страни", каза Хан пред лондонския ежедневник "Ивнинг стандард" и допълни, че възгледите на Тръмп "пораждат риск от отчуждаване на мюсюлманите в целия свят и отговарят на интересите на екстремистите".

"Не става въпрос само за мен", отбеляза Хан, "а за моите приятели, семейството ми и за всички с произход като моя, навсякъде по света." "Доналд Тръмп и хората около него мислят, че западните либерални ценности са несъвместими с традиционния ислям - Лондон доказа, че той греши", подчерта новият кмет на британската столица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?