Тръмп би приел информация от чужбина за негов противник в президентската надпревара

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не би отказал информации, предоставени от чужда страна и целящи да навредят на негов противник по време на президентската кампания през 2020 г., предаде Франс прес.

На журналист от телевизия Ей Би Си, запитал го дали неговият предизборен екип би приел компрометиращи информации, дошли например от Русия или от Китай за негови противници, и дали ще предаде тези информации на ФБР, Тръмп отговори: "Мисля, че вие бихте направили и двете неща".

После президентът добави: "Ако някой позвъни от дадена страна, например от Норвегия и каже: "Имам информации за ваш противник, мисля, че ще поискам да го изслушам". Тръмп допълни, че това не би била намеса в американските избори.

"Това не е намеса. Ако те имат информации, мисля, че ще ги приема", каза той. "И ако си помисля, че нещо не е наред, може би ще се обадя на ФБР", добави той. Накрая Тръмп подчерта, че няма нищо лошо в това да чуеш какво има да ти кажат хората.

Това изявление на Тръмп бе направено в момент, в който неговият син Доналд Тръмп-младши беше изслушан отново в комисия в американския Сенат. Изслушването касаеше участието на сина на Тръмп в среща в "Тръмп тауър" в Ню Йорк по време на предизборната кампания през 2016 г. с хора, за които той си мислел, че били пратени от Москва и които му обещавали компрометиращи информации за кандидатката на демократите за президентския пост Хилари Клинтън. След това изслушване Тръмп-младши заяви, че е приключил с разследването на комисията по разузнаването в Сената.

Специалният прокурор Робърт Мълър, натоварен с разследването за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г., заключи в доклад, публикуван в април, че не е имало съглашателство между предизборната кампания на Тръмп и Русия.

"Докладът на Мълър ясно казва: Едно чуждо правителство атакува нашите избори през 2016 г., за да подкрепи Тръмп. Тръмп прие тази помощ", написа днес в Туитър кандидатката за президентската номинация на американските демократи Елизабет Уорън. "Сега Тръмп казва, че ще направи същото. Време е да отстраним Тръмп от власт", допълва сенаторката, която призовава за задействане на процедура за импийчмънт на Тръмп още откакто бе публикуван докладът на Мълър.

Споделяне

Още от Общество

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?