Тръмп благодарен на Путин за изгонените дипломати - така ще спести средства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на руския президент Владимир Путин за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия, предаде Ройтерс.

"Искам да му благодаря (на Путин), защото се опитваме да намалим нашия фонд "Заплати". Много съм благодарен, че той отпрати голям брой хора, защото сега ще плащаме по-малко.

Няма реални основания за връщането им в Русия", каза Тръмп в разговор с журналисти в голф клуба си в Ню Джърси, където е на почивка.

Президентът се радва, че ще може да намали разходите. "Ще спестим много пари", обобщи той.

След като в Конгреса на САЩ бяха гласувани нови санкции срещу Русия, руското външно министерство нареди на САЩ до 1 септември да намали броя на дипломатическите и техническите си служители в посолството в Москва и генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, за да се изравни техният брой с този на руските дипломати и технически персонал в САЩ.

Това означава числеността на американския дипломатически персонал в Русия да се съкрати със 755 души от сегашните 1200. Много от съкратените вероятно ще са местни руски сътрудници, отбелязва Ройтерс.

Според справка на Държавния департамент от 2013 г., само около една четвърт от 1200-те служители на дипломатическите мисии на САЩ в Русия са американски граждани, отбелязва ДПА.

Не е ясно дали Тръмп се е шегувал. Това е първият му коментар на решението на Путин.

Бившият високопоставен служител на Държавния департамент Никълъс Бърнс определи изказването на Тръмп като гротескно.

"Ако се е шегувал, трябвало е да знае, че не бива да го прави. Ако не се е шегувал, това е нещо безпрецедентно. Никой президент не е защитавал експулсиране на наши дипломати", заяви Бърнс, който е бил третият най-високопоставен човек в йерархията на Държавния департамент.

Изказването на Тръмп е в противоречие с реакцията на Държавния департамент по нареждането на Путин. На 30 юли представител на американското дипломатическо ведомство определи руското решение като "достойно за съжаление и непредизвикано".

"Това показва, че Тръмп не разбира дипломацията", разкритикува президента бившият посланик в Русия Майкъл Макфол.

Кореспондентката на "Политико" към Белия дом Ан Карни писа, че с това изказване Тръмп е учудил дори собствените си съветници, които "още не бяха чували подобен аргумент". Други поставиха под съмнение логиката на Тръмп, според която спадали разходите - та нали дипломатите не са уволнени от Държавния департамент, а само се връщат от командировка в Русия.

Вашингтон може би ще поиска Москва да закрие едно от консулствата си в САЩ

Същевременно руски медии твърдят, че Вашингтон вероятно ще поиска от Мэсква да съкрати едно от консулствата си в САЩ.

Русия е "под прицела на паритета" и може да изгуби едно от генералните си консулства в САЩ, пише в. "Комерсант".

Дипломатически източници смятат, че така Вашингтон може да отвърне на руските санкции.

По думите на източници, близки до Държавния департамент, Вашингтон вижда в действията на Москва съвсем не огледални стъпки, а необоснована ескалация на конфликта.

Санкционната спирала продължава да се развърта и сега Вашингтон готви отговор на последните действия на Москва. В момента Русия има четири генерални консулства в САЩ, а Щатите в Русия - три. Решението по въпроса се очаква около 1 септември, добавя "Комерсант".

Руските медии извеждат друг акцент от казаното от Тръмп пред журналисти.

Доналд "Тръмп отново заяви, че Русия е действала срещу него на изборите" за държавен глава на САЩ през 2016 г. Според него Русия е похарчила "много пари" за това, пише в. "Известия".

Вестникът цитира разговор на Тръмп с журналисти за разследването на предполагаемата руска намеса в американските избори.

"Нямаше никакъв сговор между нас и Русия. Всъщност е обратното - Русия похарчи много пари, действайки срещу мен", заяви американският лидер, цитиран от ТАСС.

Още от Свят