Тръмп благодари на Юнкер, но насочи гнева си към Китай

Тръмп благодари на Юнкер, но насочи гнева си към Китай

Американският президент благодари на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за работата му, помогнала да се намалят различията по търговските въпроси и заяви, че администрацията му отправя предупреждение към "измамниците в световната търговия", съобщи ДПА.

Тръмп говори в Гранит сити, щата Илинойс, на церемония по случай подновяване на производствената дейност на стоманодобивен завод.

Той обвини Китай в нечестна търговия, кражба на интелектуална собственост и стремеж да навреди на американските фермери.

Голяма част от речта му, произнесена преди междинните избори наесен, бе посветена на откриването на нови работни места и възстановяването на американската икономика. Тръмп обвини предишните американски ръководители, че са се "предали" в търговските битки и не са защитавали интересите на работниците. В същото време похвали наложените неотдавна мита върху стоманата и алуминия - мерки, с които започна търговска война и която продължава да създава проблеми въпреки рамковото споразумение с ЕС.

Тръмп каза, че вчера с ЕС е било постигнато много важно споразумение за постепенно намаляване на търговските бариери и установяване на честни и "реципрочни" търговски отношения, като изтъкна, че "реципрочни" е любимата му дума.

"Искам лично да благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за работата за постигане на това историческо споразумение", каза Тръмп, смекчавайки тона си към ЕС, който този месец нарече "враг", отбелязва ДПА.

"Той всъщност е много жилав, много умен, много добър човек. Разбира се, ако не бях стигнал до сделка с него, нямаше да кажа това. Щях да кажа, че е ужасен човек", заяви Тръмп.

Той обеща, че Европа ще купува повече соя от САЩ и ще сътрудничи с Вашингтон в борбата с кражбата на интелектуална собственост, имайки предвид Китай. Каза също, че ЕС ще купува повече енергоносители от САЩ.

Говорейки за защитата на американските интереси в търговската област, Тръмп заяви, че САЩ "отправят предупреждение към измамниците в световната търговия". "Никой повече няма да лъже Съединените щати и никой няма да ощетява бедните работници и нашите компании", подчерта той. Китай се опита да нарани американския фермер, защото по този начин ще наранят мен, каза Тръмп. Той критикува търговския дефицит на САЩ, за който обвини предшествениците си, и не пропусна да удари по една от любимите си мишени - "медиите на фалшивите новини", които спомена, сочейки към журналистите и камерите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят