Тръмп даде скромни обещания за първия си ден като президент

Ще изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство и ще вдигне ограничения в енергетиката, но мигрантите остават на заден план

Доналд Тръмп
Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в първия ден на управлението си ще изтегли страната от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство, ще вдигне някои ограничени за шистовия газ и ще започне разследване на злоупотребите с визовите програми. 
 
Той обаче не спомена основните си тези по време на кампанията - да построи стена, да премахне въведената от Барак Обама система в здравеопазването и да отмени указите му, които предпазват милиони нелегални имигранти от депортиране.
 
Това, че Тръмп не спомена плановете си за депортиране на милиони мигранти, далеч не означава обаче заявка за нов дневен ред. Той вероятно просто признава, че е трудно да изпълни веднага всичките си амбиции и затова опитва да отложи някои от предложенията си, които предизвикват най-големи разногласия, пише "Лос Анджелис таймс".
 
По-скромни обещания 
 
Основната заявка на Тръмп бе да отмени търговския договор за Транстихоокеанско партньорство, подписан през 2015 г. от 12 страни в района без Китай.
 
"Това търговско споразумение е потенциално бедствие за нашата страна", каза Тръмп във видеозапис, разпространен от преходния му екип.
 
"Вместо него ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя", добави милиардерът.
 
Вдигане на ограниченията в енергетиката
 
Освен това на 20 януари, когато ще встъпи в длъжност, Тръмп ще издаде указ за отменяне на редица държавни регулации и ще отмени някои ограничения над производството на енергия, включително на шистов газ и петрол, както и над добива на въглища. Според него това ще доведе до създаването на милиони добре платени работни места.
 
Тръмп заяви още, че ще нареди на министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми и на министерството на отбраната да изготви план за борба с кибератаки.
 
Тръмп се закани да забрани на работещите в администрацията да извършват лобистка дейност в продължение на пет години, след като напуснат правителството, както и никога да не лобират за чужди страни.
 
Във видеозаписа избраният за президент уверява, че преходният му екип работи много гладко и ефикасно.
 
"Поканени са наистина качествени и талантливи мъже и жени, истински патриоти, и мнозина от тях скоро ще бъдат част от нашето правителство, което ще ни помогне да направим Америка отново велика", казва Тръмп.
 
Обещанията и конфликтът на интереси
 
По-големият въпрос сега обаче е как Тръмп ще избегне конфликт на интереси, когато заеме президентския пост, отбелязва "Лос Анджелис таймс". Изданието дава за пример разговор по телефона от миналата седмица между него и аржентинския президент Маурисио Макри.
 
Според аржентински журналист Тръмп е поискал от Макри помощ негова фирма да получи разрешително за строеж в Буенос Айрес. Екипът на републиканеца и аржентинското правителство отрекоха да е била обсъждана подобна тема.
 
Тръмп обаче продължава да е ангажиран с компаниите си, което поражда притеснения, че той може да използва поста си, за да преследва собствените си финансови интереси.
 
Проблемът няма да отшуми, освен ако Тръмп не постави по-стабилна защитна преграда между семейството и бизнеса си по време на своя мандат, казват специалисти по етика, цитирани от "Лос Анджелис таймс".
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?