Тръмп дава старт на честванията за 70-годишнината на НАТО, която обича да критикува

Доналд Тръмп (дясно) и Йенс Столтенберг

НАТО отбелязва във Вашингтон своята 70-годишнина, но има някаква ирония в това, че честванията "ще открие" най-големият критик на този алианс - Доналд Тръмп, който днес ще се срещне с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Бившият премиер на Норвегия, чийто мандат начело на Организацията на северноатлантическия договор току-що бе удължен до 2022 г., ще се срещне днес в Белия дом с Тръмп в навечерието на двудневна министерска среща на пакта в американската столица.

При положение, че "руската заплаха" е новият главен приоритет за 29-те държави членки, американският президент има една-единствена мисъл в главата, когато става дума за НАТО: по-добро разпределение на "бремето", така че европейските страни да допринасят повече за общата отбрана, а да не разчитат на астрономическите разходи за отбрана на Америка.

От встъпването си в длъжност в началото на 2017 г., републиканецът милиардер не спря да притиска съюзниците си, като понякога изглежда поставяше под съмнение дори ползата от пакта и основния му стълб - чл.5, който предвижда при нападение срещу страна членка останалите да ѝ се притекат на помощ.

Тръмп настоява всяко от правителствата на страните членки да поеме своя дял от отговорностите, като най-късно до 2024 г. започне да отделя 2 процента от БВП за отбрана в съответствие с приетото преди пет години правило. На първо място се има предвид Германия, която все още е твърде далеч от целта - през 2024 г. тя планира да има 1,5 процента за отбрана.

"Очаквам Германия да спазва ангажиментите, поети заедно с останалите членки на НАТО", заяви в Брюксел Йенс Столтенберг, преди да отлети за САЩ, повтаряйки американските искания.

Но германският външен министър Хайко Маас, който признава, че европейците трябва да "направят повече" за своята сигурност, в същото време изглежда смята, че Берлин прави достатъчно голямо усилие.

Явно имайки предвид тревогите на Доналд Тръмп, на конференция в Ню Йорк Маас разкритикува "публичните дебати за споделяне на бремето в НАТО", като отбеляза, че те "предизвикват несигурност в момент, когато Русия поставя на изпитание единството ни, сега и завинаги".

Създаден, за да възпира Съветския съюз в Европа, алиансът и днес е изправен срещу Русия в напрегната международна обстановка на нова Студена война.

Затова според ръководителя на американската дипломация Майк Помпейо, който ще се срещне със своите 28 колеги на по-скоро скромните чествания, страните членки трябва "да обявят нова поредица от общи мерки срещу Русия заради действията ѝ в Крим", украинския полуостров, който тя анексира през 2014 г.

"Ще обсъдим как да увеличим присъствието си в Черноморския регион. Ще извършваме повече наблюдение и ще има повече военни кораби на НАТО в Черно море", посочи вчера американският посланик в алианса Кей Бейли Хътчисън.

На министерската среща може да бъде обсъждан и спорът между Турция и САЩ, две страни членки на НАТО, заради желанието на Анкара на купи руската противовъздушна система С-400. В навечерието на срещата Вашингтон засили натиска срещу Анкара, като замрази всякакви доставки на Турция във връзка с американските изтребители Ф-35.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?