Тръмп: Действията ни ще бъдат успешни, ако жертвите са под 200 хил.

Заразените в САЩ вече са 140 хиляди, а жертвите - 2500; мерките за социална дистанция продължават до края на април

Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп удължи федералните указания за социална дистанция в страната остават в сила поне до 30 април, въпреки че доскоро настояваше "да отвори страната" на 21 април.
Американският държавен глава каза, че пикът от смъртни случаи вследствие на коронавируса се очаква след две седмици.

Според него възстановяването на страната ще може да се усети на първи юни.

"Няма нищо по-лошо от обявяване на победа преди постигането на тази победа! Това ще бъде най-огромната загуба!", каза Тръмп.

Срокът на предишната препоръка, която бе за 15 дни, изтичаше в понеделник. Съгласно указанията възрастните хора и онези, които страдат от различни заболявания, трябва да останат по домовете си и да избягват социални контакти.

Всички американци са призовани да избягват социални събирания, да работят от вкъщи и да не посещават барове и ресторанти.

В САЩ има най-много заразени от целия свят. В момента са потвърдени 140 хиляди случая и 2500 жертви. Най-тежко е положението в Ню Йорк, където са около половината от всички случаи. Болниците там изпитват остър недостиг на медицински материали.

На този фон Тръмп, който първоначално омаловажаваше епидемията, подготви пакет от 2.2 трл. долара за стимулиране на икономиката, който предвижда директна еднократна помощ за почти всеки възрастен американец.
В момента около една трета от населението на САЩ е под карантина.

Действията на американските власти могат да бъдат сметнати за успешни, ако броят на жертвите на новия коронавирус е под 200 000 души, каза президентът Доналд Тръмп на брифинг в Белия дом.

"Помислете за тази бройка: 2.2 милиона души можеха да загинат, ако не бяхме направили нищо", коментира Тръмп.

"Ако можем да намалим този показател до 200 000 души, то, колкото и да е ужасна тази цифра, ще означава, че всички ние сме си свършили добре работата", каза той.

Попитан от журналисти за повторна проба за COVID-19, aмериканският президент отговори, че е готов да си направи втори тест за коронавирус, но допълни, че няма симптомите, характерни за болестта.

Президентът припомни препоръката на лекарите да се правят тестове, само ако се наблюдават характерните симптоми за болестта.

Тръмп бе подложен на тест на 14 март. На следващия ден неговият личен лекар съобщи, че резултатът от теста е отрицателен.

По думите на американския президент пикът на смъртността от новия коронавирус в САЩ ще бъде след две седмици. 

До 200 хиляди жертви на Covid-19 в САЩ

В очакване на пика от заболели и смъртни случаи д-р Антъни Фаучи - един от главните здравни експерти на администрацията при борбата с Covid-19 заяви, че според компютърни модели между 100 и 200 хиляди американци могат да се окажат жертви на вируса.

Друг експерт от екипа на президента Тръмп доктор Дебора Брикс предупреди, че всеки голям град и неговите околностите трябва да вземе за даденост, че ситуацията може да е еквивалентна на тази в Ню Йорк.
Близо 1000 жертви в Ню Йорк

В щата Ню Йорк починалите вследствие на вируса са поне 965 души. Според губернатора Андрю Куомо 1/4 от смъртните случаи са били в домове за стари хора. Куомо казва, че броят на жертвите се покачва, но с по-малък ръст, което той определи като "добра новина".

Кораб-болница на военноморските сили се очаква акостира в Ню Йорк днес в помощ на здравните служители, които срещат невиждани предизвикателства.

Междувременно председателят на Камарата на представителите - демократът Нанси Пелоси отправи остра критика спрямо президента за ответните му действия на фона на пандемията. 

Демократите критикуват Тръмп 

В интервю за "Си Ен Ен" Пелоси коментира, че не приемането ситуацията за сериозна в началото, както и забавянето в снабдяването с оборудване са коствали човешки животи. 

Пелоси също каза, че в даден момент ще е необходимо да се направи анализ на действията на администрацията по време на кризата и да се отговори на въпроси като кога президентът е научил за опасността и какво е знаел.

Въпреки че първоначално Тръмп обяви заплахата от епидемията за "фалшива новина", според последните проучвания рейтингът му се повишава.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?