Тръмп допусна, че през следващите седмици може да се срещна с президента на Иран

Техеран отвърна, че ще преговаря само след отмяна на санкциите

Хасан Рохани и Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп допуска, че е реалистично да се мисли, че в следващите седмици може да има среща с иранския президент Хасан Рохани.

На пресконференция в края на срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц снощи той заяви, че ще се съгласи да се срещне с иранския президент, ако "условията за това са подходящи", предаде ДПА.

"Искаме да няма никакви ядрени оръжия и балистични ракети", каза Тръмп. "Наистина смятам, че Иран може да бъде прекрасна страна, но не могат да имат ядрени оръжия", добави той.

Същевременно Тръмп предупреди Иран, че ако се държи агресивно, ще му бъде отговорено със сила.

На срещата на върха на Г-7 в Биариц страната домакин Франция оглави усилия за намиране на дипломатическо решение по въпроса за поставеното под заплаха ядрено споразумение, което имаше за цел да попречи на Техеран да разработва ядрени оръжия, отбелязва ДПА.

Президентът на САЩ заяви, че има добро усещане за Иран, и че е реалистично да се мисли, че среща с Рохани може да има през следващите седмици, предаде Ройтерс.

Тръмп изрази и мнение, че иранският президент ще прояви желание да се срещне с него. "Те наистина понасят сериозни страдания", каза Тръмп.

"Имам добро усещане по този въпрос. Те трябва да са добри играчи, ако разбирате какво имам предвид. Не могат да направят това, което казваха, че се готвят да направят, защото, ако го направят, ще бъдат посрещнати с наистина много яростна сила. Затова мисля, че ще се държат добре", добави Тръмп пред журналисти на пресконференция на.

"Мисля, че той се готви да поиска да се срещнем и да изложи ясно тяхната позиция", каза той за президента Рохани.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Рохани му е казал, че е отворен към възможността да се срещне с Тръмп.

Рохани: Преговори със САЩ може да има само, ако санкциите бъдат отменени

Иран няма никакво намерение да води преговори със САЩ, освен ако бъдат отменени всички наложени на Техеран санкции, заяви по-късно в отговор на анонсите от Биариц иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс.

"Техеран никога не е искал ядрени оръжия", заяви Рохани в пряко предаване по иранската държавна телевизия Прес Ти Ви, в което посочи, че Иран винаги е готов да преговаря, ако САЩ "направят първата стъпка, като отменят всички санкции", отбелязва Франс прес.

"Първо обаче САЩ трябва да отменят всички незаконни, несправедливи и неоправдани санкции, които са наложени на иранския народ. Ще продължим да съкращаваме задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г., ако интересите ни не са гарантирани", заяви иранският президент.

Санкциите на САЩ срещу Иран бяха възобновени след решението на Вашингтон миналата година да се оттегли от сключеното през 2015 г. иранско ядрено споразумение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят