Тръмп допусна, че Путин е замесен в убийства

Според него никой от съюзниците им не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС

Снимката е от срещата на Тръмп и Путин в Хелзинки, АП

Руският президент Владимир Путин "вероятно" е замесен в политически убийства и случаи на отравяне, предположи американският президент Доналд Тръмп в интервю за американската телевизия Си Би ЕС.

В отговор на коментара на водещата интервюто журналистка Лесли Стал, че никога не казва "нищо остро" за Путин, Тръмп отвърна:

"Така ли? Аз бях този, който даде на Украйна настъпателни и противотанкови оръжия. Не Обама… Знаете ли какво изпрати той? Възглавници и одеяла. А Обама е човекът, оставил Русия да вземе част от Украйна“, каза Тръмп.

В отговор Стал каза, че пита за отношението му лично към Владимир Путин. Тръмп настоя, че всъщност е "много твърд" с руския си колега и повтори, че е бил твърд и на срещата на четири очи в Хелзинки.

В отговор на въпрос дали е съгласен, че "Владимир Путин е замесен в убийства (и) отравяния", Тръмп отговори:

"Вероятно е, да. Вероятно…", каза Тръмп. Помолен да уточни коментара си, той каза, че "не бива да правят" такива неща (убийства и отравяния).

Тръмп потвърди още, че Русия, според него, се е намесила в изборите за президент през 2016 г., но смята, че и "Китай също се е месил."

В отговор на обвинението, че така отклонява темата от "руското разследване", той добави: "Казвам Русия, но казвам и Китай... Наистина ли мислите, че бих звъннал на Русия, за да ми помогне на избори? Стига. Изобщо не биха могли да ми помогнат. Да звънна на Русия. Толкова е нелепо."

По-рано през деня в друга своя медийна изява Тръмп каза, че американският министър на отбраната Джеймс Матис е "нещо като демократ" и допусна възможността той скоро да напусне правителството.

"Имам много добри отношения с него. Мисля, че той е нещо като демократ, ако искате истината. Генерал Матис обаче е свестен човек, разбираме се много добре, но е възможно да си тръгне. В някакъв момент всеки напуска, хората напускат - това е Вашингтон", каза президентът.

На въпрос за упоритите слухове за хаос в Белия дом заради множеството оставки или уволнения на служители, американският президент излезе с дежурното уверение, че това са фалшиви новини.

Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС

 

Доналд Тръмп каза, че нито един от съюзниците на Америка не се държи толкова враждебно с нея, колкото Европейският съюз.

 

"Какво значи съюзник? Ние имаме чудесни отношения с мнозина. Но никой не се отнася към нас толкова зле, колкото ЕС. ЕС беше създаден, за да се възползва от нас в търговията, и той прави именно това", каза Тръмп в интервюто за Си Би Ес.


Президентът заяви, че Китай представлява по-сериозна заплаха за САЩ от Русия от гледна точка на намеса в избори.


Той каза, че САЩ не разполагат с точна информация дали Северна Корея произвежда нови ракети, и изтъкна, че напоследък Пхенян не е извършвал нови ракетни изстрелвания.


Тръмп, изглежда, призна, че климатичните промени са реални, но все пак изрази съмнение дали те са предизвикани от човешка дейност, отбелязва ДПА.


"Мисля, че нещо се случва. Нещо се променя и отново ще се промени обратно. Не мисля, че това е измислица, мисля, че вероятно има разлика", каза президентът в интервюто.


"Но не знам дали е човешко дело. Не искам да давам трилиони и трилиони долари. Не искам да губя милиони и милиони работни места. Не искам да бъда поставян в неизгодно положение", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят