Тръмп допусна военна намеса във Венецуела

Мадуро предложи парламентарни вместо президентски избори и допусна гражданска война

Тръмп допусна военна намеса във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро предложи предсрочни парламентарни избори в страната. В последните дни вътрешният и външен натиск за оттеглянето на Мадуро от поста се увеличава. Въпреки това той не дава сигнали, че ще се оттегли и ще насрочи предсрочни президентски избори. Освен това Мадуро допусна да се стигне до гражданска война.

На митинг в негова подкрепа Мадуро обяви, че може да свика предсрочни парламентарни избори. Опозицията приема изказването му като провокация, тъй като в момента парламентът е под контрола на опозицията, а неговият председател Хуан Гуайдо се провъзгласи за временен държавен глава до провеждането на избори.

Няколко часа по-късно в интервю за CBS американският президент Доналд Тръпм обяви, че е възможно да изпрати армията във Венецуела. "Това (военната намеса) със сигурност е опция", коментира Тръмп въпроса в неделя. Той добави, че преди няколко месеца Мадуро поискал среща с него, но Тръмп отказал, тъй като процесите в страната били стигнали твърде далеч.

Напрежението във Венецуела продължава да се покачва, а протестите срещу Мадуро не спират. Пред местна телевизия той допусна да се стигне и до гражданска война в страната.

В неделя изтича осемдневният срок за венецуелския президент Николас Мадуро да обяви нови избори. Той беше поставен от седем държави от ЕС - Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция. Тези страни са заявили, че ще признаят за президент на Венецуела Гуайдо, предадоха ДПА и Ройтерс.


Мадуро говори пред свои симпатизанти в Каракас. Сн. Ройтерс

Позициите на Мадуро се разклатиха допълнително, след като генерал от военновъздушните сили се обяви в подкрепа на Гуайдо и заяви, че 90% от армията не е с Мадуро, а с народа на Венецуела. До момента обаче няма сериозно военно недоволство срещу президента. Обявилият се срещу Мадуро генерал беше обвинен в предателство от главното командване на въздушните сили.

Военната подкрепа е изключително важна за запазването на властта на Мадуро, който е изключително непопулярен сред хората в страната, заради безпрецедентната икономическа криза. Мадуро твърди, че е жертва на заговор, режисиран от САЩ.


Гуайдо е приветстван от опозиционно настроени граждани. Сн. Ройтерс

На митинг в Каракас Мадуро отхвърли искането на европейските държави като "безочливо" и заяви, че той е законният държавен глава на страната си. Опозиционният депутат Армандо Армас коментира, цитиран от Ройтерс, че това е поредната провокация от страна на Мадуро.

На друг митинг наблизо Гуайдо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато не бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент. Той каза още, че очаква и други генерали да се обърнат срещу Мадуро.


Хиляди се събраха на поредния протест срещу Мадуро в Каракас. Сн. Ройтерс

Опозиционният лидер обяви, че скоро се очаква в страната, която е изправена пред недостиг на храна и лекарства, да пристигне хуманитарна помощ от "международната коалиция". Въпреки това не е ясно дали правителството на Мадуро ще допусне международна помощ, тъй като отрича страната да е в хуманитарна криза.

САЩ, Канада и няколко държави от Южна Америка вече признаха Гуайдо за президент на Венецуела, но той реално не контролира администрацията. Очаква се няколко страни от ЕС също да признаят властта на опозиционния лидер през следващата седмица. Мадуро все още има подкрепата на Русия и Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?