Тръмп е готов да отмени митата за ЕС, ако Брюксел направи същото

Преговорите продължават следващата седмица

Тръмп е готов да отмени митата за ЕС, ако Брюксел направи същото

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за държавите от ЕС, ако те предприемат аналогични мерки спрямо американската страна, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Европейският съюз са прекрасни страни, които се отнасят много лошо със Съединените щати в областта на търговията и сега са недоволни от митата. Ако те отменят своите ужасни търговски бариери и такси за американската продукция, тогава и ние ще отменим своите. В случай, че това не стане, ще въведем мита и за автомобилите и други стоки. Честно", написа Тръмп в Туитър.

Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на Европейския съюз и Съединените щати в Брюксел, по време на които не беше постигнат компромис. След срещата европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом написа в Туитър, че дискусията е била откровена, но няма яснота за процедурата за освобождаване от митата и затова следващата седмица разговорите ще продължат.

През седмицата Тръмп подписа указ, с който налага 25 на сто мито върху стоманата и 10 процента за алуминия, които трябва да влязат в сила до 2 седмици. Това предизвика негативна реакция сред много търговски партньори на САЩ.

В коментар китайският министър на търговията Чжон Шен заяви, че една търговска война с Америка ще има единствено катастрофални последици за световната икономика. "В една търговска война няма победители. Тя ще донесе единствено катастрофа за Китай, САЩ и останалия свят. Ние обаче можем да се изправим пред всички предизвикателства и да защитим интереса на нашата страна и на народа си."

Споделяне

Още от Свят