Тръмп е искал правосъдното министерство да разследва Хилари Клинтън и Джеймс Коми

Джеймс Коми

Доналд Тръмп е искал министерството на правосъдието на САЩ да разследва съперничката му в президентските избори от 2016 г. Хилари Клинтън и бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Тази пролет президентът е обявил това свое намерение пред тогавашния юридически съветник на Белия дом Дон Макган, който го е посъветвал да се откаже от тази идея, за да не бъде обвинен в злоупотреба със служебно положение и нарушаване на разделението на властите.

Според напусналия впоследствие Макган други възможни последици на такова искане е можело да бъдат отказ на министерството да се съобрази с него, проверки на Конгреса и отрицателни реакции сред гласоподавателите. Споменавал се е и риск от импийчмънт.

Според вестника адвокати на Тръмп са поискали в частни разговори от правосъдното министерство да разследват Коми за неподходящо боравене с поверителна информация и ролята му в разследването на Клинтън за използване на частен сървър и имейл акаунт, но представителите на министерството са отказали.

Самият Тръмп е продължил да обсъжда темата в частни разговори и обмислял да назначи специален прокурор за тези разследвания, пише "Ню Йорк таймс", който се позовава на двама свидетели.

Споделяне

Още от Свят